Україна відмовилася брати участь у саміті голів МЗС країн СНД

Україна не збирається бути присутньою на засіданні Ради міністрів закордонних справ країн СНД.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомляє Міністерство закордонних справ України.

Засідання РМЗС держав СНД заплановано на 5 квітня і проведуть його в Москві. Відмова в участі пов'язана з припиненням участі в статутних органах співдружності за рішенням Ради нацбезпеки та оборони України.

«Україна не братиме участі в заході, оскільки у відповідності з рішенням Ради національної безпеки та оборони України від 2 травня 2018 року «Про зупинення дії для України окремих міжнародних договорів, укладених у рамках Співдружності незалежних держав», введеного в дію указом президента України від 19 травня 2018 року № 139, наша держава припинила свою участь у статутних органах співдружності», - повідомили в МЗС.

Нагадаємо, 1 квітня припинив свою дію договір про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією. Договір про дружбу було підписано в 1997 році президентом України Леонідом Кучмою та президентом Росії Борисом Єльциним, набув чинності 1 квітня 1999 року. Сторони зобов'язалися поважати територіальну цілісність і підтвердили непорушність чинних між ними на момент підписання договору кордонів.

10 грудня 2018 року президент Петро Порошенко підписав закон № 0206 про припинення дії договору про дружбу. А 12 грудня закон набрав чинності.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО