Грузії обіцяють членство в НАТО. Що це означає для України?

Володимир Огризкоекс - міністр закордонних справ

Це означає, що за сприятливих обставин і умов усе можливо, тому приєднання Грузії до НАТО відбудеться.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив екс-міністр закордонних справ України Володимир Огризко, оцінюючи заяву генсека НАТО про те, що Грузія приєднається до Альянсу.

«Для України це важливий сигнал. Грузія, як і Україна, протистоїть російській агресії, як і в Україні, в Грузії є окуповані території. І якщо НАТО ухвалить рішення про прийняття такої країни до свої лав, це означатиме, що всі розмови, мовляв, для України членство неможливе, поки триває війна і є окуповані території, порожні розмови й нісенітниця», – зазначив Огризко.

Це може бути важливим прецедентом, додав він.

Щодо паралельності процесу України та Грузії з приводу безвізу, ЄС та НАТО, то, по-перше Альянс і Євросоюз не варто порівнювати, а по-друге, все залежить від якості підготовки, уточнив дипломат.

«Якщо в Грузії підготовка, на думку НАТО, краща, ніж в України, то в них і шансів більше, і прийняття до Альянсу буде швидшим. Якщо ми почнемо якісніше готуватися й показувати виконання критеріїв, то й Україна матиме шанс. Усе залежить від того, наскільки наші гасла співпадають із нашою проведеною роботою», – підкреслив він.

За його словами, якщо Україна виконує річну національну програму дуже кволо, далеко не за планом, то чому НАТО має вважати, що Україна наближається до критеріїв Альянсу.

«Якщо випереджати план, робити його на 120%, так, щоб були помітні зрушення, будуть перспективи. Все залежить від того, яким чином ми виконуємо своє домашнє завдання», – пояснив експерт.

На його переконання, річ не у війні з РФ чи блокуванні Угорщиною засідань НАТО.

«Якщо Україна продемонструє виконання вимог, то в колег в Альянсі знайдеться достатньо аргументів і цікавих акторів, які пояснять, у тому числі угорцям, їхнє місце в цій системі координат»,, – резюмував Володимир Огризко.

Як нардепи-кандидати в президенти голосували за законопроекти щодо євроатлантичного курсу України – за посиланням.

Раніше аналітики визначили, що обіцяють кандидати в президенти щодо членства в НАТО.

Також аналітики порталу з’ясували, як змінювалось українське законодавство щодо співпраці з НАТО.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО