Філарет розповів, коли ПЦУ отримає статус патріархії

Почесний патріарх Православної церкви України Філарет розповів за яких умов новостворена церква зможе отримати статус патріархії.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомляє «Главком».

Філарет розповів, що не мав запрошення до Стамбула на урочистості з вручення томосу, тому що перебуває у чині патріарха, а ПЦУ знаходиться у статусі митрополії.

«Мене не запросили (до Стамбула на урочистості з вручення томосу, - ред.) тому, що вони не хочуть визнати УПЦ в статусі патріархату, а визнають поки що в статусі тільки митрополії. А я патріарх, і якщо я буду присутній на цьому врученні як патріарх, то це значить, що Вселенський патріарх визнає українську церкву в статусі патріархату», - зазначив Філарет.

Також він додав, що наразі патріарх Варфоломей не виключає, що українська церква може бути в статусі патріархату.

«Якщо все українське православ’я об’єднається в одну церкву, це буде підстава для надання УПЦ статусу патріархату. Тому ми є патріархатом, але тільки в Україні, тобто невизнаним патріархатом. А визнаними ми є як Київська митрополія. Тому наша мета, наше завдання полягає в продовженні об’єднання з парафіями і духівництвом Московського патріархату. Коли ми об’єднаємось, тоді і звернемося до Вселенського патріарха з проханням надання нам статусу патріархату», - додав ієрарх ПЦУ.

Нагадаємо, Синод Вселенського патріархату ухвалив рішення щодо надання Томосу про автокефалію Православній церкві України 11 жовтня 2018 року.

Об'єднавчий собор у Києві обрав 15 грудня предстоятелем помісної православної церкви України митрополита колишньої УПЦ КП Епіфанія (Думенка). Церемонія підписання Томосу відбулася 5 січня 2019 року в Стамбулі. Вранці 6 січня Вселенський патріарх Варфоломій передав предстоятелю Православної церкви України Епіфанію посох і Томос про автокефалію.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО