ПАРЄ оцінила виборчу кампанію в Україні

Делегація Парламентської Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) 6-7 березня провела оцінку передвиборчого клімату в Україні.

Про це повідомляється в заяві на сайті організації в п'ятницю, 8 березня, пише «Слово і Діло».

Повідомляється, що під час візиту делегація вислухала твердження про зловживання адміністративним ресурсом під час виборчої кампанії, зокрема про стирання граней між президентською і виборчою діяльністю.

«Делегація вислухала звинувачення про незаконні витрати під час виборчої кампанії і наголосила на необхідності повної прозорості фінансування виборчої кампанії всіх кандидатів. Делегація також дуже занепокоєна повідомленнями про інтенсивні зусилля деяких кандидатів щодо створенгя систем підкупу виборців», - йдеться в заяві.

На думку делегації ПАРЄ, загальна обстановка в Україні підходить для проведення демократичних виборів. Однак після спілкування із різними співрозмовниками в організації підкреслюють, що ще є можливості для поліпшення, і час, котрий залишився до виборів, дозволяє досягти деякого прогресу.

Так, Центральна виборча комісія діяла професійно і добре підготувала вибори. Однак безпрецедентно велика кількість кандидатів у президенти і місцевих спостерігачів може утруднити проведення голосування і викликати проблеми в день виборів.

Делегація шкодує про те, що свобода слова в Україні обмежена тим фактом, що українські ЗМІ в основному належать олігархам і замість збалансованого подання інформації виступають в якості каналів зв'язків із громадськістю для окремих кандидатів.

Делегація ПАРЄ також привітала активну роль, яку зіграло громадянське суспільство в передвиборний період і нагадала, що громадянське суспільство є одним із основних учасників справжньої демократії і має поважатися як таке.

«Тим не менше, делегація висловлює стурбованість тим, що ряд НУО, схоже, пов'язані з партіями і/або кандидатами. Також було тривожно чути, що відомі воєнізовані формування були зареєстровані в якості місцевих спостерігачів і нібито погрожували застосувати силу проти ймовірних порушень у день виборів», - відзначають в ПАРЄ.

Делегація також із жалем відзначила низьке число кандидатів-жінок.

Відзначимо, в ніч на 8 березня ЦВК затвердила кількість кандидатів у президенти і текст бюлетеня для голосування.

Раніше журналіст Дмитро Гнап подав заяву про зняття своєї кандидатури з виборів.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО