Що буде з цінами на бензин перед виборами?

Читать на русском
Генадій Рябцевдиректор енергетичних проектів НТЦ «Психея»

Перед виборами ніхто ціни на інфраструктурні товари не підвищує, в тому числі на бензин.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив директор спеціальних програм науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев.

«Будь-яка різка зміна цін у бік підвищення в мить використовується провладними або опозиційними силами в своїх цілях і відразу ж буде реакція податкової, різних антимонопольних комітетів. Ніхто з трейдерів не хоче привертати до себе зайвої уваги. Тому, якщо буде можливість ці ціни не змінювати, вони будуть такими ж», – зазначив Рябцев.

До того ж, уточнив він, є ще й об'єктивні чинники – ціни на нафтопродукти на кордоні й курс нацвалюти.

Ціни на нафтопродукти на кордоні трохи зросли через спекулятивне зростання нафтових котирувань, підкреслив експерт.

Як змінилася ціна на автомобільне пальне в 2014-2018 рокахЦіна на бензин А-95, дизель та автомобільний газ зросла більш ніж удвічі в Україні за чотири роки.

«Однак їх зростання повністю компенсоване зміцненням гривні в зв'язку з тим, що курс долара до євро впав. Природно, що НБУ на міжбанку продавав валюту, якої виявилося багато, тому курс зміцнився», – пояснив він.

Тому ціни на бензин і дизпаливо в мережах практично не змінюються, змінюються лише розміри знижок для лояльних клієнтів, додав фахівець.

Щодо зрідженого газу, то, за його словами, поки це не настільки звичне паливо, щоб на нього звертали увагу контролюючі структури.

«Це зростання об'єктивне лише частково. Це наслідок досить низького рівня конкуренції на цьому ринку. Поставки тієї чи іншої партії пального відразу ж впливають на ціни. Але навіть тут невеликі зміни не перейдуть у значне зростання. Це радше закінчення зимового сезону. Зі збільшенням попиту співвідношення між зрідженим газом і бензином виходить на більш звичний рівень. З 0,33, які ми спостерігали впродовж зими, повзе до рівня 0,45. Це нормальна й очікувана зміна», – резюмував Геннадій Рябцев.

Як змінилася ціна на автомобільне паливо в 2014-2018 роках – на інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: