Вибори-2019: чи є загроза реваншу та чого потрібно побоюватися

Олександр Леоновполітолог

Реванш потрібно розглядати не тільки у вигляді приходу до влади проросійських сил, а й нездатності країни в подальшій модернізації. Це можливо в разі приходу до влади популістів. Вони зламають якісь успішні зміни, які ще не встигли вкоренитись.

Таку думку в коментарі Слову і Ділу висловив виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента», політолог Олександр Леонов.

«Прямий російський реванш - неможливий. Соціологія показує, що відкрита проросійська позиція не вітається суспільством. Більш того, антирейтинг РФ перевищує 50%. Реванш можливий тільки в одному випадку - якщо владу візьмуть популісти, які зламають економічну стабільність, яка тільки почалась, зростання», - міркує Леонов.

Експерт висловив побоювання, що це може привести до дефолту та заморозити відносини з ЄС.

Політолог звернув увагу, що в програмі Тимошенко є пукт про проведення референдуму на якому вона прийме нову Конституцію, минаючи парламент.

«Сам факт прийняття антиконституційним методом КУ - це крок, який може призвести до скасування безвізового режиму і заморожування Угоди про Асоціацію, заморожування відносин ЄС. І це теж реванш. Очевидно, хто від цього виграє», - констатував Олександр Леонов.

Також експерт відзначив той факт, що вперше за довгий час у нас серйозно заговорили про порушення на виборах.

«Вперше заговорили про порушення, які раніше й порушеннями як такими не вважали. Наприклад, піднялася дискусія про агітаційну продукцію без вихідних даних», - додав політолог.

На його думку, зараз головна загроза - спроба делегітимізації виборів. Це заворушення, які можуть бути організовані, напади на активістів і політиків.

«Це категорично неприйнятно. Нам може не подобатися Вілкул або хтось інший, але те, що є аудиторія у якій викликає оплески можливість хлюпнути йому зеленкою в обличчя - не є нормальним. Це недопустимо. І це теж делегітимізує вибори. Це робота на зовнішнього ворога», - пояснює Леонов.

Держава повинна працювати з повним напруженням, щоб не допустити таких речей, наполіг він.

«Нам важливо, щоб вибори пройшли без серйозних ексцесів, тим більше терактів. Результат повинен бути легітимний. У країни немає часу, щоб потім боротися один з одним і оскаржувати результати», - резюмував Олександр Леонов.

«Слово і Діло» склало усереднений портрет претендента на президентське крісло.

Також ми писали, як розібратися в президентських рейтингах та звідки виборці беруть інформацію про кандидатів.

Відзначимо, ознайомитися з обіцянками всіх зареєстрованих раніше кандидатів і їх деклараціями можна на сайті «Слово і Діло» в розділі «Вибори».

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО