Навіщо на вибори йдуть непрохідні кандидати?

Петро Олещукполітичний експерт

Напрямків використання непрохідних або технічних кандидатів багато. Основний – зайняти інформаційний простір із певною метою та організація виборчих комісій.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Петро Олещук, оцінюючи кількість зареєстрованих кандидатів, які балотуються на посаду президента України в 2019 році.

«Непрохідні кандидати виконують кілька завдань. По-перше, вони впливають на формування виборчих комісій. Таким чином, завдяки технічним кандидатам хтось може отримати перевагу у формуванні виборчих комісій, керівного складу», – зазначив Олещук.

Непрохідні кандидати можуть використовуватись як основа для організації дискредитаційних кампаній проти опонентів, додав він.

«Тобто не пряма дискредитація, не прямі атаки, а через відповідних технічних кандидатів», – уточнив політолог.

Крім того, за його словами, непрохідні кандидати можуть відбирати голоси, нехай малі відсотки, але те, що наберуть вони, не наберуть інші.

Рекордна кількість кандидатів цього року – якраз прояв участі в кампанії технічних персонажів. У цій ситуації накладаються два аспекти, зокрема парламентська кампанія досить скоро, підкреслив він.

«Практично всі партійні лідери були змушені брати участь у президентських виборах для того, щоб нагадати про себе, показати певний відсоток підтримки. Крім того, певні кандидати, навіть якщо наберуть 1,5%, можуть узяти ці дані, піти до якогось партійного лідера й запропонувати об’єднатися перед парламентськими виборами, мотивуючи тим, що він уже має 1,5% підтримки. Наприклад, якщо три таких кандидати об’єднаються, то теоретично вже можуть розраховувати на прохід до парламенту. Але для цього потрібно показати, що є якась підтримка», – резюмував Петро Олещук.

Що задекларував лідер президентських рейтингів Володимир Зеленський – за посиланням.

Нагадаємо, ознайомитися з обіцянками всіх зареєстрованих раніше кандидатів та їхніми деклараціями можна на сайті «Слово і Діло» в розділі «Вибори».

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО