Норми споживання газу: що не так та яка альтернатива

Сергій Дяченкоенергетичний експерт
Олександр Гудимаполітичний діяч

З боку «Нафтогазу» заява досить емоційна. Навряд чи в таких діях Міненерго є спроби нажитися за рахунок цього.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт з енергетичних питань Сергій Дяченко, оцінюючи заяву «Нафтогазу» про те, що Міненерго завищує норми споживання газу для населення, в якого не встановлені лічильники.

«Звичайно, люди, які сплачують за лічильниками, як правило, сплачують менше, ніж споживачі, які сплачують за нормами. З цієї точки зору, норми дещо завищені. Однак річ у тім, що в багатоквартирних будинках, якщо немає індивідуальної системи опалення, за газ переважно сплачують небагато. Тобто платіжка за газ не найбільша в структурі платежів», – зазначив він.

З іншого боку, газові лічильники відносно недорогі, а процедура не така вже й складна, додав експерт.

«Навряд чи в цих діях Міненерго є якийсь елемент корупції. Незрозуміло, як міністерство може збагатитися на цьому. Факт у тому, що в нас і так були завищені норми, сплачували більше. Це відбувається і в теплі, і в газі. Якщо платити за нормою, це завжди більше, ніж за лічильником. Тому наразі це радше створює стимул для людей встановлювати лічильники», – констатував Дяченко.

Своєю чергою екс-міністр енергетики Олександр Гудима зазначив, що країна має відходити від газових норм узагалі й відмовитися від них.

«Це означає ділити людей на тих, які мають норми, й тих, які не мають. Люди мають бути рівними, а тим, хто є малозабезпеченим, держава має виплачувати реальні гроші. Так робиться в цивілізованому світі. Не хочеться рахувати норми, думати, що ти підігруєш облгазам Фірташа чи ще комусь», – підкреслив він.

«Можливо, вже за кілька років, враховуючи подвійні вибори, з’явиться якась інша динаміка. Потрібні нормальні відносини, де будуть ті, хто зможе заощаджувати без держави, а ті, хто не може, отримуватимуть реальні кошти на свою розрахункову картку, якою можна буде розрахуватися за газ. Це було б абсолютно нормально», – пояснив експерт.

Коли починають апелювати до того, що ми хочемо наблизитися до стандартів НАТО та ЄС, то чомусь забувають про комунальну сферу та економіку, уточнив він.

«Які норми в Німеччині на душу населення, в Нідерландах, у США? Там такого не може бути, адже є долар, євро та лічильник. А малозабезпечені чи мігранти за рахунок державних федеральних програм отримують допомогу не в кубічних метрах, а в реальних коштах», – констатував Гудима.

Як відомо, Міненерго пропонує на одну особу для домогосподарств з газовою плитою та централізованим гарячим водопостачанням на рівні 5,8 кубічного метра на період із квітня до вересня й на рівні 8,8 кубічного метра на період із жовтня до березня (було 3,3 кубічного метра круглий рік).

Як зростуть тарифи до 2021 року – за посиланням.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО