У МЗС повідомили про результати тристоронніх газових переговорів

Оператори газотранспортних систем України та РФ мають укласти два контракти для продовження транзиту російського газу до країн Європи з 2020 року.

Про це повідомила на своїй сторінці в Facebook заступниця міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль за підсумками тристоронніх газових переговорів за участю України, Росії та Єврокомісії, передає «Слово і Діло».

«Україна виступає з ЄС єдиним фронтом: з 1 січня 2020 року транспортування газу має базуватися на нормах і правилах ЄС. Для цього оператори газотранспортних систем України та Росії мають укласти контракт про технологічну взаємодію (interconnection agreement) на російсько-українському кордоні, як це передбачено нормами ЄС», – написала Зеркаль.

Другий контракт, за її словами, має стосуватися власне послуг транспортування газу.

«Цей контракт маєн визначати обсяги газу та період транспортування. Ціну на ці послуги (тарифи) визначить НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг – ред.) на основі європейської методології. Тут у нас так само є консенсус із ЄС», – повідомила заступниця голови МЗС України.

Зеркаль також зазначила, що поки рано коментувати пропозицію, зроблену на переговорах 21 січня заступником голови Європейської комісії з Енергетичного союзу Європейського Союзу Марошем Шефчовичем, щодо обсягів можливого майбутнього транзиту газу, «тому що питання обсягів залежить від різних сценаріїв розвитку ринку ЄС, у тому числі інфраструктури».

«Але пропозиція саме від ЄС і дійсно, як зазначив Марош, створить гравітацію в тристоронніх переговорах», – підкреслила Зеркаль.

Водночас, за словами заступниці голови МЗС України, російська сторона домагається скасування претензій до «Газпрому» з боку Стокгольмського арбітражу в обмін на продовження дії чинного газового контракту.

«Але наступні консультації необхідно провести в травні (читай – після президентських виборів). Це майже дослівне цитування російської позиції. Моя думка є очевидною – позицію РФ не можна вважати переговорною та якоюсь альтернативою пропозиції ЄС», – зазначила Зеркаль.

Вона ще раз підкреслила, що газові контракти між «Нафтогазом» і «Газпромом» від 2009 року «банально не відповідають вимогам українського та європейського законодавства» й блокують інтеграцію України до газового ринку ЄС, зокрема неможливістю завершення анбандлінга «Нафтогазу».

Раніше «Нафтогаз» озвучив умови щодо транзиту газу.

Також нагадаємо, Україна скоротила транзит газу за підсумками 2018 року.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО