Варфоломій привітав українців з отриманням томосу

Вселенський патріарх Варфоломій на врученні томосу про автокефалію Православної церкви України заявив про початок нової сторінки в історії країни.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомляє Громадське, яке опублікувало частину сьогоднішньої промови Варфоломія.

Зокрема, Варфоломій нагадав про обставини передання Москві права на висвячення митрополита Київського, а також підкреслив, що Фанар ніколи не визнавав канонічної юрисдикції Руської православної церкви над Києвом.

«Сьогодні починається нова сторінка в історії України. Константинопольська церква, яка таким же способом дарувала статус автокефалії всім новим заснованим церквам, сьогодні дарує її вам. Сьогодні, офіційно і канонічно, ви стаєте 15-ю церквою у благословенному хорі автокефальних церков», - додав Варфоломій.

Нагадаємо, що процедура надання Томосу почалася в суботу, 5 січня, зі спільного молебню Вселенського патріарха Варфоломія і предстоятеля ПЦУ митрополита Епіфанія у храмі Святого Георгія Побідоносця в Стамбулі. Після цього Вселенський патріарх офіційно підписав Томос для Православної церкви України.

15 грудня 2018 року в Києві пройшов Об'єднавчий собор, на якому затвердили статут Православної церкви України й обрали її предстоятелем митрополита Епіфанія.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО