У МінТОТ прокоментували будівництво РФ загородження на адмінкордоні з Кримом

Заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій Юрій Гримчак повідомив, що будівництво Російською Федерацією загородження на адмінкордоні Криму з Україною жодним чином не змінює статус півострова.

Як пише «Слово і Діло», таку думку він висловив у ефірі «112 Україна».

За його словами, такими діями з боку РФ місцеве населення намагаються переконати, що з Кримом уже всі питання вирішені, що там уже облаштований кордон і жодних змін не буде.

«Це більше для внутрішнього споживання, адже для України це не має жодного значення й жодним чином не змінює статус півострова», – заявив Гримчак.

Він зазначив, що Міністерство закордонних справ України направить ноту протесту в зв'язку з цим інцидентом.

«Я думаю, що обов’язково будуть ноти нашого МЗС, тому що ми весь час це робимо. Хоча Росія відмовляється якимось чином на це реагувати, але з точки зору міжнародного права ми весь час маємо нагадувати й потім доводити, що ми неодноразово намагалися домовитися мирним шляхом, але країна-окупант не реагує на заяви, які ми робимо. Це й питання призовів громадян України, які живуть на окупованій території, це питання зміни демографічного складу Криму і багато інших», – розповів заступник міністра.

Гримчак висловив думку, що зведення загородження на адмінкордоні з Кримом є «досить дивним» рішенням, адже Крим – це півострів, і підходів до нього величезна кількість.

Він також повідомив, що наразі Україна не подає електроенергію на анексований півострів.

Нагадаємо, про намір Росії звести загороджувальні споруди на адміністративному кордоні анексованого Криму з Україною стало відомо ще в листопаді минулого року. Своє рішення окупаційна влада пояснювала наміром гарнтувати безпеку на півострові.

Раніше експерти розповіли «Слову і Ділу», що зміна статусу Криму – це фактично відновлення історичної справедливості. Це надало б додаткові аргументи й надію кримськотатарському народу.

Як відомо, президент Петро Порошенко заявляв, що найближчим часом Конституційна комісія розгляне проект змін до Конституції України щодо статусу АР.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО