Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Олександр Присяжнюк

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Олександр Присяжнюк (фракція «Народного фронту»).

Присяжнюк був обраний до Верховної Ради в листопаді 2014 року за загальнодержавним багатомандатним округом. За час своєї каденції він дав 13 обіцянок, всі вони з передвиборчої програми «Народного фронту» й стосуються депутата, оскільки він пройшов до парламенту в списках цієї партії. З них Присяжнюк виконав 8 (61%), а одну – провалив.

Єдине, що не зміг виконав народний депутат, – обіцянку сприяти в наданні житла сім'ям загиблих під час антитерористичної операції на Донбасі. У Верховній Раді Присяжнюк голосував за державні бюджети на 2016-2017 роки, де були закладені субвенції для поліпшення житлових умов сім'ям загиблих військовослужбовців. Але він не підтримав законопроект «Про внесення змін до статті 4 закону України «Про запобігання впливу світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі та житлового будівництва» (щодо реалізації державних житлових програм)», згідно з яким сім'ям загиблих під час проведення АТО надається державна підтримка в розмірі 50% вартості житла.

Виконав Присяжнюк програмні обіцянки оновити Стратегію національної безпеки України й розробити нову воєнну доктрину, в якій Росія буде визначена як держава-агресор. Обидва документи розроблялися під керівництвом представника «Народного фронту» Олександра Турчинова, тому всім депутатам від НФ обіцянки зараховані як виконані.

Крім того, нардеп впорався з обіцянкою посилювати соціальний захист тих, хто захищає Батьківщину. В парламенті Присяжнюк підтримав більшість законопроектів, які підвищують соціальний статус і захист військовослужбовців та членів їхніх сімей, а також надають низку пільг і створюють систему адресного соціального забезпечення.

Також Присяжнюк виконав передвиборчу обіцянку «Народного фронту» запровадити обов'язкову перевірку декларацій чиновників, політиків, суддів. У березні 2016 року його проголосував за законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей подання посадовими особами декларацій про майно, доходи, витрати й зобов'язання фінансового характеру в 2016 році». Відповідно до закону, уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (депутати, чиновники, прокурори, судді) зобов'язані подавати електронні декларації.

У процесі виконання в парламентаря залишаються ще чотири запевнення. Зокрема, обіцянка не допустити скасування або скорочення субсидій малозабезпеченим громадянам на оплату комунальних послуг. У 2015 році Присяжнюк голосував за законопроект про справедливе призначення й надання субсидій, також він справно підтримує державні бюджети, де закладені кошти на забезпечення субсидій.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО