Кораблі НАТО в Азовському морі. 4 причини, чому це неможливо

Віктор Таранполітичний експерт

Заява про те, що ми хочемо запросити до Азовського моря кораблі НАТО, є радше політичною, оскільки виконати цей задум практично неможливо.

Таку думку в своєму блозі висловив голова центру «Ейдос», політолог Віктор Таран, передає «Слово і Діло».

«По-перше, оскільки Азовське море вважається внутрішнім морем, Росія не надасть дозволу на проходження кораблів НАТО до його акваторії. По-друге, навіть якщо українці нададуть такий дозвіл, росіяни фізично не пропустять туди кораблі НАТО. Для цього достатньо розмістити під Керченським мостом 3-4 кораблі, які штучно заблокують прохід», – зазначив експерт.

Третя причина – Азовське море мілке. Якщо туди й зайдуть кораблі, вони мають бути маленької тоннажності, що неефективно, уточнив він.

За його словами, четверта причина чи не найголовніша – Україна не має інфраструктури, яка могла б зустріти, розмістити та обслуговувати військові кораблі.

Це політична заява, яка переслідує дві цілі. По-перше, привернути увагу до «піратства», яким займаються російські військові кораблі останні кілька місяців, підкреслив експерт.

«Тут ідеться не лише про останній інцидент, але й про факти перешкоджання проходження українських суден, які ми спостерігаємо останні кілька місяців. По-друге, компромісним рішенням може стати збільшення присутності кораблів НАТО в акваторії Чорного моря, зокрема в Одесі. Це однозначно змінить обороноздатність країни, оскільки наразі ми не маємо ані фінансових ресурсів, ані часу будувати нові кораблі», – пояснив він.

З відповіді Путіна все зрозуміло. Говорячи в унісон з окремими українськими політиками про те, що була провокація з боку України, він, по суті, продовжує радянську пропагандистську традицію, яка свою військову агресію пояснювала провокаціями з боку країн, на які нападала, додав політолог.

«Так, зокрема, було в 1940 році, коли нібито фіни напали на Радянський Союз», – резюмував Віктор Таран.

Як відомо, Україна оголосила про запровадження воєнного стану в 10 областях на 30 днів.

Найвідоміші випадки запровадження воєнного стану в світі – за посиланням.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО