Договір із Росією щодо Азова потрібно розірвати – Марчук

Інцидент із захопленням українських кораблів у Керченській протоці закриває всі дискусії про доцільність денонсації Києвом договору з Росією від 2003 року про співробітництво у використанні Азовського моря та Керченської протоки.

Про це в четвер, 29 листопада, заявив представник України в Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації в Донбасі Євген Марчук, повідомляє «Слово і Діло».

«Сьогодні я навіть не бачу предмету для дискусії: денонсувати, або не денонсувала угоду з РФ про спільне використання Азовського моря і Керченської протоки від 2003 року... РФ перекреслила цю угоду, і угоду про держкордон», - сказав він під час панельної дискусії в рамках 2-й міжнародній конференції з морської безпеки в Києві.

На думку Марчука, обговорювати загострення ситуації в Чорноморсько-Азовському басейні між Україною і РФ на даний час можливо тільки в нормандському форматі.

«Єдиний майданчик, де Україна і РФ могли б обговорити поточну ситуацію, це нормандська четвірка, яка збиралася понад півтора роки тому», - зазначив представник України в ТКГ.

За його словами, українська сторона наполягала і наполягатиме на створенні в рамках ТКГ окремої робочої групи з питань кордону для обговорення ситуації в акваторії Чорного і Азовського морів. Однак, підкреслив Марчук, російська сторона виступає категорично проти створення цієї робочої групи.

«Росія категорично проти створення окремої робочої групи з питань кордону. І тепер зрозуміло (чому): тому що Азовське море - це теж кордон», - сказав він.

Раніше президент Петро Порошенко закликав НАТО направити кораблі в Азовське море.

Також нагадаємо, Україна звернулася до ЄСПЛ через захоплення моряків в Азові.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО