Запровадження воєнного стану в Україні не зашкодить постачанню закордонної зброї

У статуті МВФ немає прямих заборон на отримання кредитів в умовах воєнного стану. Хоча є ймовірність, що це може вплинути на рішення МВФ через ризик неповернення наданих коштів. До того ж запровадження воєнного стану вплине на міжнародні рейтинги України в світі та на курс гривні.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт із конституційного права, кандидат юридичних наук Олександр Москалюк.

«Формальних заборон немає, так само, як і немає заборон на поставку зброї. Так неодноразово було в Ізраїлі, це що стосується зброї. Інша річ, що це може впливати на рейтинги України», – пояснив Москалюк.

У цій думці свого колегу підтримує юрист Дмитро Богуславський, який стверджує, що немає якихось внутрішніх інструкцій чи навіть міжнародних актів, які б прямо забороняли МВФ виділяти кошти країні, яка перебуває у воєнному стані.

«Насправді, МВФ може просто надати чи не надати кредит, як будь-який інший банк. І жоден суд не змусить їх це зробити. Наскільки мені відомо, в них немає жодних внутрішніх документів, які б говорили про те, що за наявності в країні воєнного стану кредит ніколи не буде виданий. Є маса прикладів, і один з найбільш яскравих – Хорватія, яка отримала кредит МВФ під час Югославської війни», – зазначив Богуславський.

Він зауважив, що, звісно, якщо країна перебуває в стані війни, то це істотно підвищує ризики неотримання кредиту.

«Безумовно, війна – це ризик, і має значення ризик неповернення кредитів. Але воєнний стан – це не війна, а внутрішня ситуація в країні. І в цій ситуації не можна посилатися на якийсь внутрішній документ МВФ або тим більше якийсь міжнародний акт, в якому було б сказано про те, що за воєнного стану кредит не видається», – підкреслив юрист.

На думку Москалюка, запровадження воєнного стану має як переваги, так і недоліки. Мінусом є обмеження низки конституційних прав (свободи слова, думки, свободи пересування), що в низці країн призводило до згортання демократичних інститутів, які після скасування воєнного стану не відновлювалися.

Існують певні недоліки в тому, що запровадження воєнного стану передбачає передачу цивільної влади військовим. Чи готові українські військові в умовах безконтрольності чесно скористатися такими широкими повноваженнями?

Нагадаємо, РНБО просить Раду запровадити воєнний стан на 60 днів через дії РФ у Азовському морі.

Також ми відстежили, що пишуть у соцмережах щодо можливості запровадження в Україні воєнного стану.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО