Суд скасував штраф для військового прокурора, ініційований НАБУ

Суд скасував штраф для начальника відділу протидії корупції у військовій сфері військової прокуратури Західного регіону Віктора Петриченка, який йому призначили за розглядом складеного НАБУ протоколу.

Таке рішення ухвалила суддя Львівського апеляційного суду Оксана Калиняк, повідомляє «Слово і Діло».

Як вказується в документі, постановою судді Шевченківського районного суду міста Львова від 1 жовтня Петриченка визнали винним у скоєнні адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 185-13 КУпАП (невиконання законних вимог посадових осіб НАБУ). У складеному НАБУ протоколі зазначається, що 4 липня до Львівського територіального управління НАБУ Тарас Лопушанський надіслав письмовий запит про надання копій документів про передачу військовою прокуратурою Західного регіону України земельної ділянки та об'єктів нерухомого майна в Тернополі, на вул. Новий Світ, 41.

Також у запиті НАБУ просили надати копії документів щодо здійснення замовлення будівництва багатоквартирного будинку за вказаною адресою у ТОВ «Креатор-Буд». Підставою для надсилання запиту була службова записка детектива НАБУ в межах перевірки інформації про вчинення кримінального корупційного правопорушення.

17 липня на адресу Львівської теруправління НАБУ надійшов лист від військової прокуратури Західного регіону за підписом начальника відділу Віктора Петриченка, яким відмовлено в наданні інформації. Причиною відмови в прокуратурі назвали відсутність інформації про проведення досудового розслідування у кримінальному провадженні або проведення оперативно розшукових заходів щодо обставин, викладених у запиті. У зв'язку з цим НАБУ склало протокол, оскільки вважає, що прокурор скоїв адмінпорушення, передбаченое ч. 1 ст. 185-13 КУпАП, і скерувало його до суду. Шевченківський суд Львова визнав Петриченка винним і наклав на нього штраф у 5950 грн, а також 352,40 грн судового збору.

На вказане рішення прокурор подав апеляційну скаргу, в якій просить провадження закрити в зв'язку з відсутністю події й складу адміністративного правопорушення. Він вважає, що рішення суду ухвалене в зв'язку з неправильним застосуванням норм матеріального права та з порушенням норм процесуального права. Петриченко додав, що зазначений запит НАБУ може надсилати лише під час розслідування або проведення оперативно-розшукових заходів. За його словами, детективи за фактом передачі землі в Тернополі не розслідують, а суд неповно з'ясував усі фактичні обставини справи.

Вислухавши доводи Петриченка, суд задовольнив його скаргу частково й погодився з його словами. Також суддя зазначила, що суд проігнорував вимоги ст. 15 КУпАП, згідно з якою прокурора Петриченка як військовослужбовця Збройних сил України не можуть притягати до адмінвідповідальності за ст. 185-13 КУпАП. Так, суд скасував штраф для прокурора, а протокол повернув назад до НАБУ.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО