В'ятрович розповів, як декомунізувати Донбас

Після звільнення територій Донбасу декомунізація регіону має бути швидкою та рішучою, бо саме швидкість забезпечить успіх.

Як пише «Слово і Діло», таку думку висловив директор Українського інституту національної пам'яті, історик Володимир В’ятрович, повідомляє Главред у неділю, 11 листопада.

«Коли ми починали декомунізацію в Україні, нам теж казали, що цей процес потрібно розтягти на багато років, цього не можна робити швидко. Я прихильник швидких і рішучих змін. Переконаний, що саме швидкість і рішучість забезпечують успіх реформ. Також переконаний, що декомунізація на Донбасі повинна відбутися досить швидко після звільнення цих територій», - наголосив він.

Говорячи про майбутню декомунізацію анексованого Криму, В’ятрович зазначив, що значній частині об'єктів на півострові повернуть історичні кримськотатарські назви.

«Назви, які повинні бути змінені на території Криму в рамках процесу декомунізації, вже пропрацьовані й, навіть більше, проголосовані в парламенті, але почнуть діяти після звільнення Криму. Це близько сімдесяти з чимсь назв, значній частині з яких повернуть історичні назви, зокрема, історичні кримськотатарські назви», - резюмував він.

Нагадаємо, і лютому Володимир В’ятрович заявив, що декомунізація в Україні фактично завершена. У країні перейменували близько тисячі населених пунктів і демонтували майже всі пам'ятники Леніну.

Як відомо, 15 травня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав закони про декомунізацію - «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістського (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки»; «Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років»; «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років» і «Про правовий статус та вшанування пам'яті борців за незалежність України у ХХ столітті».

Документами забороняється радянська символіка, засуджується комуністичний режим, відкриваються архіви радянських спецслужб і визнаються борцями за незалежність України УПА та інші організації. Закони були ухвалені народними депутатами на засіданні Верховної Ради більшістю голосів.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО