«Драконівські» санкції США проти РФ: запровадять чи лише обіцяють?

Володимир Воляполітичний експерт

Звичайно, санкції вдарять по РФ, безслідно вони не пройдуть, проте чи будуть суперкатастрофічні наслідки? Сумнівно.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог-міжнародник Володимир Воля, оцінюючи заяву Держдепу щодо запровадження другого пакету «драконівських» санкцій щодо РФ, який буде жорсткішим за попередній.

«По-перше, це санкції окремої країни, а не світові, які підтримуватимуть усі. По-друге, санкцій проти РФ і так уже достатньо, а по-третє, всі різки заяви про так звані «драконівські» санкції, які були, робилися напередодні виборів. Це було зроблено, щоб використати непрямий спосіб агітації. Звичайно, це не означає, що санкції після виборів послабляться, але сама риторика про санкції чомусь була перед виборами, а не після них», – зазначив Воля.

Різкі заяви про «драконівські» санкції проти РФ слід кваліфікувати як пряму агітацію перед виборами, але якщо вже сказали про другий пакет, то він, звичайно, буде, просто не такий потужний, уточнив він.

«Чи будуть вони «драконівськими» – питання. Оскільки прораховуватимуть і можливі наслідки для США. Тобто ще будуть дискусії», – пояснив політолог.

Зважаючи, що це лише американські санкці, навряд чи для РФ будуть якісь кардинальні наслідки, додав він.

Експерт звернув увагу, що в США дійсно розглядали й розірвання дипломатичних відносин, і заморожування відносин із РФ, однак реально ані того, ані іншого не зроблять.

«Це все елемент політичної гри, агітації. Розірвати відносини США не зможуть. Такого не було навіть за часів холодної війни. У США багато красивих ідей, ультимативних заяв, але вони здебільшого розраховані на публіку. Це певна слабкість американської політики», – резюмував Володимир Воля.

Більше про президентство Трампа – в нашому огляді.

Також ми писали, як змінювалося ставлення союзників до РФ.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО