Діяльність правоохоронних органів: Авакова та Луценка – у відставку?

Віталій Баладиректор Агентства моделювання ситуацій

По-перше, ми ще не знаємо, як завершиться розслідування. Спочатку були проблеми щодо затримання Новікова, але зараз уже затримали виконавців та організатора.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала, оцінюючи заяву, яку підписали 73 громадські організації, щодо відставки Авакова та Луценка.

«З певних причин навіть найкращий генпрокурор чи міністр внутрішніх справ не зможе дати той результат, якого від нього чекають. На це є причина. До того часу, поки ми не приведемо у відповідність українське законодавство, зокрема в діяльності правоохоронних органів, до тих викликів, які стоять перед Україною, ті закони, які зараз є, не зможуть виправити ситуацію», – зазначив Бала.

За його словами, мало хто усвідомлює, що Україна перебуває у стані війни. Закони, які, можливо, спрацювали б за мирного часу, зараз не працюють.

«Напевно, ситуація була б інакшою, якби була не лише невідворотність покарання, але й покарання було адекватним до тих дій, які вчиняють не лише щодо вбивства, але й багатьох інших злочинів, у зв’язку з тією криміногенною ситуацією, яка є. Безумовно, є об’єктивні фактори, оскільки на сході України війна, але в такому разі потрібно відповідне законодавство, яке слід зараз виправляти. Тому ми маємо збої», – уточнив він.

Було б доречніше, якби активісти, серед яких є народні депутати, при тому, що частина з них, скоріш за все, голосували за призначення як генпрокурора, так і міністра внутрішніх справ, замість того, щоб ходити з плакатами, взялися за забезпечення на законодавчому рівні ефективної діяльності правоохоронних органів, додав він.

«Принаймні, якщо є вимога відправити Авакова та Луценка у відставку, то мають бути названі кандидатури на посади генпрокурора та міністра внутрішніх справ. Кандидатури не названі. Якщо хтось незадоволений чиєюсь роботою, то він має знати й пропонувати, хто зробить краще. Має бути конструктивна позиція, готовність назвати прізвища, за які потім вони нестимуть відповідальність», – резюмував Віталій Бала.

Як відомо, Верховна Рада викликала на доповідь щодо розслідування вбивства Катерини Гандзюк і нападів на інших активістів керівників МВС, ГПУ та СБУ.

Які обіцянки політики дають після резонансних злочинів – у нашому огляді.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО