Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Сергій Соболєв

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Сергій Соболєв (фракція «Батьківщини»).

Сергій Соболєв вперше став народним депутатом у 1990 році з першого скликання Верховної Ради й «пропустив» лише III (політик був радником прем'єр-міністра України) та V скликання (коли він був представником президента України у Верховній Раді). Зараз Соболєв є заступником голови фракції Всеукраїнського об'єднання «Батьківщина» й членом комітету Верховної Ради з питань правової політики і правосуддя. З листопада 2014 року, коли Соболєв пройшов до парламенту за багатомандатним округом четвертим номером у списку «Батьківщини», він дав 54 обіцянки, з яких виконав 22 (41%), а 15 – провалив.

Впорався нардеп з обіцянкою про те, що «Батьківщина» не допустить продажу землі сільгосппризначення в умовах війни. В жовтні 2016 року всі присутні на пленарному засіданні народні депутати від фракції «Батьківщини» підтримали продовження мораторію на продаж землі ще на рік.

У квітні 2017 року Мінфін оприлюднив текст меморандуму про економічну та фінансову політику співпраці з Міжнародним валютним фондом, в якому Україна взяла на себе зобов'язання скасувати мораторій на продаж землі до кінця року. Однак у грудні парламент знову голосував за продовження мораторію на один рік. Соболєв і ще 15 із 20 депутатів фракції підтримали цю ініціативу.

Також Соболєв виконав передвиборчу обіцянку домогтися визнання Росії державою-агресором. Коли Верховна Рада в січні 2018 роу ухвалила законопроект про деокупацію Донбасу, де, зокрема, йшлося про визнання РФ державою-агресором, нардеп підтримав цю законодавчу ініціативу.

У березні 2016 року «Батьківщина» оголосила перелік законодавчих документів, які має ухвалити парламент для того, щоб фракція увійшла до складу нової коаліції й проголосувала за кандидатуру нового прем'єр-міністра. Соболєв озвучив п'ять вимог фракції, які для цього потрібно виконати.

Він заявив, що «Батьківщина» наполягає на запровадженні мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення та прямій підтримці аграріїв із держбюджету, індексації зарплат і пенсій відповідно до інфляції, прямій підтримці малого та середнього бізнесу, розриві зв'язку з олігархами при формуванні нового Кабміну та ухваленні економічно обумовлених тарифів у зв'язку з падінням цін на нафту.

При цьому Соболєв заявив: «Батьківщина» не буде претендувати на жодні крісла в уряді та президії парламенту при формуванні коаліції».

Проте в квітні 2016 року Юрій Луценко заявив, що нова коаліція, до складу якої увійшли 227 народних депутатів від «Блоку Петра Порошенка» та «Народного фронту», створена. Того ж дня уряд Арсенія Яценюка відправили у відставку, а Володимир Гройсман був призначений наступним прем'єр-міністром.

Фракція «Батьківщини» не віддала жодного голосу на підтримку цього рішення. Перед початком голосування Юлія Тимошенко зазначила, що де-юре нова парламентська коаліція не сформована, а також заявила, що її політична сила перейшла в опозицію.

Нагадаємо, що двома місяцями раніше Соболєв заявив, що «Батьківщина» не вийде з коаліції, й провалив обіцянку.

Не впорався нардеп із запевненням, що в листопаді 2016 року «Батьківщина» протягом тижня підготує необхідний пакет документів для створення парламентської тимчасової слідчої комісії з розгляду питання про повернення коштів вкладників збанкрутілих банків.

Того ж тижня президент України подав до парламенту законопроект про відшкодування фізособам через систему гарантування вкладів збитків, завданих зловживаннями в банківській сфері. «Батьківщина» не встигла зареєструвати постанову про створення обіцяної ТСК, але під час голосування президентського законопроекту фракція віддала 17 голосів «за».

Провалив нардеп запевнення, що «Батьківщина» підтримає скасування податку на пенсію для працюючих пенсіонерів. Коли Рада ухвалила законопроект про підвищення пенсій, яким, зокрема, скасувала запроваджений у 2015 році 15-відсотковий податок на пенсію працюючих пенсіонерів, «Батьківщина» за нього не голосувала. До того ж серед альтернативних законопроектів не було жодного, який би підготували депутати фракції.

Також Соболєв обіцяв, що «Батьківщина» не підтримає президентський законопроект про реінтеграцію Донбасу, але в другому читанні відповідний законопроект підтримали 15 із 20 членів фракції.

До кінця каденції Соболєву потрібно виконати ще 17 обіцянок. Через чотири роки після виборів нічого не зроблено для виконання програмної обіцянки «Батьківщини» – змусити Росію компенсувати збитки від окупації АР Крим.

Ще одна партійна передвиборча обіцянка заборонити призначати на державні посади тих, хто попередньо не позбувся власного бізнесу, схоже, зависла в повітрі. Із січня 2017 року чекає на розгляд законопроект, який передбачає жорсткі обмеження на отримання доходів не за основним місцем роботи для осіб, які обіймають політичні державні посади. Але з огляду на те, що значна частина українських політиків живуть за рахунок доходів від підприємницької діяльності, яку здійснюють юридичні особи, що належать їм, очікувати швидкого розгляду цієї ініціативи не доводиться.

Жодних зрушень не відбулося в долі передвиборчої обіцянки «Батьківщини» знизити розмір єдиного соціального внеску до 15%.

Також Соболєв обіцяв, що він особисто й фракція не підтримають впровадження покарання за неправдиву інформацію в ЗМІ.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО