НАБУ розслідує нову справу щодо «Укрспирту»

Детективи НАБУ розслідують зловживання владою службовими особами державного підприємства «Укрспирт» при продажу спирту приватній фірмі за заниженою вартістю.

Про це йдеться в ухвалі суду, повідомляє «Слово і Діло».

За версією слідства, службові особи «Укрспирту» в період із 19 липня до 31 грудня 2017 року продали спирт сорту «Вища очистка» ТОВ «Торговий Дім Марінталь» за ціною 250,02 грн за декалітр на загальну суму 57,04 млн грн. Наприкінці 2016 року «Укрспирт» видав наказ, яким встановив відпускну ціну вищевказаного спирту на 2017 рік на рівні 336,16 грн за декалітр.

Після цього на підставі звернення «Торговий Дім Марінталь» «Укрспирт» видав ще один наказ, згідно з яким ціна на цей спирт може бути знижена до 250,02 грн/дал для підприємств, що займають домінуюче становище на ринку виноробної продукції й охочих придбати не менш ніж 150 тис. дал у сезон виробництва. Таким чином, у результаті таких дій «Укрспирт» недоотримав дохід у розмірі 19,65 млн грн.

У межах цієї справи детективи НАБУ отримали через суд тимчасовий доступ до документів «Укрспирту», ​​а саме до бухгалтерії держпідприємства; документів про розрахунки між «Укрспиртом» і ТОВ «Торговий Дім Марінталь»; оригіналу наказу про зниження ціни на спирт; оригіналу звернення ТОВ «Торговий Дім Марінталь» до ДП та оригіналу листування між «Укрспиртом» і ТОВ «Торговий Дім Марінталь».

Своєю чергою представник «Укрспирту» подав апеляційну скаргу на рішення суду про надання доступу детективам НАБУ, оскільки вважає його незаконним і просить скасувати. На його думку, надання НАБУ доступу до серверного обладнання «Укрспирту» фактично призведе до зупинки діяльності підприємства, а також загрожує втратою будь-якої інформації, що міститься на серверному обладнанні ДП.

Вислухавши доводи, колегія суддів відмовила в задоволенні скарги. На їхню думку, рішення судді законне та обґрунтоване.

Нагадаємо, суд накладав арешт на продукцію «Укрспирту».

Раніше в «Укрспирті» вилучили фальсифікату на 180 мільйонів гривень.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО