Рада постановила урочисто відзначити річницю Акту злуки

Верховна Рада ухвалила проект постанови №8088 про проведення всеукраїнської естафети єднання з нагоди 100-ї річниці проголошення Акту злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки.

«За» з другої спроби проголосували 233 народних депутати (під час першого голосування – 217 депутатів). Про це повідомляє «Слово і Діло» в середу, 5 вересня.

Таким чином, парламент ухвалив 22 січня відзначити на державному рівні 100-річчя проголошення Акту злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки. Президенту України рекомендували оголосити 2019-й роком Соборності України.

Кабмін протягом двох тижнів має утворити організаційний комітет із підготовки та проведення всеукраїнської естафети єднання; розробити й затвердити план заходів, профінансувати підготовку.

Згідно з постановою, потрібно організувати в усіх регіонах України всеукраїнську естафту єднання, яка має розпочатися 1 грудня 2018 року у Фастові Київської області, а завершитися – 22 грудня 2019 року в Києві на Софійській площі за участю представників усіх областей України, а також Криму.

Також має бути добудований вокзальний комплекс станції «Фастів» із організацією музею Соборності за рахунок держбюджету.

Міносвіти доручили провести всеукраїнську наукову конференцію «Соборна Україна».

Зі свого боку державний комітет телебачення і радіомовлення має організувати передачі, присвячені пам'ятній події, а також створити документальний фільм, присвячений історії підписання Акту злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки.

Народні обранці рекомендували Нацбанку виготовити та ввести в обіг ювілейну монету «Соборна Україна», а «Укрпошті» – виготовити і ввести в обіг серію поштових марок «Соборна Україна».

Ця постанова набуває чинності з дня її ухвалення.

Також нагадаємо, 4 вересня Рада провалила закон, який знизив би ціни на ліки.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО