Росія не реагує на пропозиції щодо обміну заручниками – Геращенко

Україна й досі не отримала відповіді від Москви на пропозицію Києва відпустити більш ніж 30 засуджених росіян в обмін на звільнення українських заручників.

Про це заявила перший віце-спікер Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи з урегулюванню ситуації на Донбасі Ірина Геращенко за підсумками зустрічі з омбудсменом Людмилою Денісовою на сторінці в Facebook, передає «Слово і Діло».

«Є тривожна інформація про погіршення стану здоров'я Володимира Балуха, Олега Сенцова та інших», – написала Геращенко.

За її словами, Україна поки що не отримала від Росії жодної відповіді на всі пропозиції щодо обміну засуджених громадян Росії на українських в'язнів – ані в межах гуманітарної підгрупи в Мінську, ані через МЗС або інститут омбудсменів.

Геращенко зазначила, що також обговорювалася проблема українських рибалок, затриманих окупантами, а також засуджених вироками українських судів до лютого 2014 року, які відбувають покарання на окупованих територіях.

«Ці громадяни, засуджені за злочини, також є українськими громадянами. Українська сторона готова сприяти їх переміщенню, офіс уповноваженого готовий цим займатися (маючи відповідні звернення від родин і від самих засуджених). Уже 4 рази в межах Мінської групи я передавала представникам ОБСЄ цю інформацію й відповідні контакти офісу, але немає зрушень і в цьому питанні через штучні перепони з боку ОРДЛО», – написала віце-спікер.

Вона підкреслила, що, поки «Кремль не дасть відмашки, не буде жодних зрушень у питанні звільнення заручників або пошуку зниклих».

Раніше повідомлялося, що в ООН стурбовані критичним станом Сенцова.

Також нагадаємо, нардеп заявила, що Росія розігруватиме карту заручників на українських виборах.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО