Геращенко назвала першочергове завдання нової сесії Ради

Під час дев'ятої сесії Верховної Ради України народні депутати мають ухвалити законопроект про громадянське розмінування.

Про це повідомила перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко під час Міжнародного волонтерського і ветеранського форуму, передає «Слово і Діло».

Нардеп підкреслила, що законопроект про громадянське розмінування на сході України має стати одним із першочергових завдань Верховної Ради дев'ятого скликання.

«Які виклики я бачу першочерговими на нинішню сесію? Перше, я вважаю, що для нас є дуже важливим ухвалити закон про громадянське розмінування. Це важливо, тому що сьогодні є питання мін і того, що вся ця територія є небезпечною. Це є важливим для населення, й у тому числі для волонтерів», – повідомила Геращенко.

Вона підкреслила, що в питанні проведення розмінування Україна має спиратися на досвід інших країн. Зокрема, позитивний досвід Хорватії.

«Ми маємо взяти тут взяти досвід Хорватії, інших країн, які пройшли це питання. Головне – ми маємо визначити ту структуру, яка буде не просто розміновувати, а брати відповідальність. Структуру, яка говоритиме: «Ми зробили це якісно. Завтра там ніхто не підірветься». Дуже важливо, щоб тут ми також врахували позиції громадських організацій», – додала вона.

Геращенко зазначила, що законопроект досі перебуває на стадії розробки. Його опрацьовує робоча група комітету ВРУ з питань національної безпеки.

«Зараз цей закон доопрацьовується. Робочу групу очолює народний депутат Тетерук. Я сподіваюся, що цей закон ми ухвалимо», – додала вона.

Раніше Геращенко заявила, що Київ стоїть на позиції Сенцова й пропонує обмін.

Також нардеп розповіла про тортури в ОРДЛО.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО