«Північний потік-2» збудують в обхід Данії. Чи зупинить данське «ні» проект?

Генадій Рябцевдиректор енергетичних проектів НТЦ «Психея»

Річ у тім, що данський профільний міністр сам запропонував варіанти обходу данських економічних зон. Проект не зупинять через Данію.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор спеціальних програм науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев, оцінюючи заяву про те, що оператор Nord Stream 2 AG розробив альтернативний маршрут газопроводу «Північний потік-2» в обхід Данії.

«Цей обхід – додаткові 10 миль. Про подорожчання проекту, через що інвестори могли б відмовитися від проекту, як заявляють, насправді не йдеться», – зазначив Рябцев.

У цьому найбільше зацікавлені німецькі та фінські підрядники, уточнив експерт.

Він додав, що німці випустять ще кілька десятків кілометрів труб, а фінські підрядники все це укладатимуть, готуватимуть труби.

Крім того, за його словами, можливість обходу данської економічної морської зони передбачалася проектом, тому жодних труднощів не буде.

«Навряд чи інвестори сильно постраждають. Можливо, окупність триватиме довше на місяць. Це не критично», – констатував Рябцев.

Крім того, Данія ще не сказала свого остаточного «ні», ще відпрацьовуються документи у відповідних інстанціях, підкреслив він.

«Не можна говорити, що проект обов'язково піде поза економічною датською морською зоною. Ніхто не заблокує «Північний потік-2», – пояснив експерт.

«Щодо України, то незрозуміло, хто обрав такий варіант поведінки, що українські політики за державний рахунок роз'їжджають Європою й вмовляють усіх блокувати щонайменше вигідний для десятка європейських країн проект», – резюмував Геннадій Рябцев.

Як відомо, уряд Данії ще не дав згоди на будівництво газопроводу у винятковій економічній зоні країни.

Раніше посол України в США Валерій Чалий повідомив, що Вашингтон може бути мотивований заблокувати російський газопровід «Північний потік-2», щоб збільшити свою частку на європейському енергетичному ринку.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО