Столиця без води та електроенергії: що загрожує киянам

Андрій Герусексперт в енергетичній сфері

Дехто переймався з приводу відключень електроенергії в квартирах під час блокади торгівлі з ОРДЛО. Але набагато ймовірнішим є відключення електроенергії не внаслідок блокади, а внаслідок деяких псевдореформ.

Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив експерт з енергетичних питань Андрій Герус, передає «Слово і Діло».

Експерт нагадав, що вже понад місяць триває спір між «Нафтогазом» та КМДА/«Київтеплоенерго» з приводу того, на кому мають бути борги «Київенерго».

Він уточнив, що на період спору «Нафтогаз» перекрив поставки газу.

«Як наслідок, крайніми виявилися знову споживачі – гарячої води немає й у тих, хто все справно оплачував за підвищеними тарифами. Такий сухий підсумок «реформи» для звичайного киянина», – констатував Герус.

Таке різке підвищення ціни на газ без продуманих механізмів платежів, вчасних субсидій, відповідальності індивідуальної, а не колективної, неминуче породжує іншу проблему – неплатежі та борги, а на них накручуються штрафи та пені, пояснив він.

За його словами, проблема різних цін на газ, яка дещо перебільшена, переливається в проблему величезних, а іноді й штучних боргів, а їх уже на себе ніхто брати не хоче.

«Як наслідок, формально сьогодні о 12 ночі «Нафтогаз» має право перекрити газ і для ТЕЦ-5, і для ТЕЦ-6», – додав експерт.

Ці теплоелектроцентралі перестануть генерувати електроенергію, підкреслив фахівець.

«Отже, збільшиться навантаження на трансформатори та лінії електропередач, які заходять до Києва ззовні», – наголосив він.

«І далі основна інтрига: чи витримають мережі? Теоретично витримати можуть. Практично, якщо підніметься температура, буде спекотна погода, всі увімкнуть кондиціонери й іще десь, не дай Бог, трапиться аварія, то не витримають. І тоді частина міста залишиться не лише без гарячої води, але й без електроенергії», – резюмував Андрій Герус.

Відзначимо, в ексклюзивному інтерв'ю «Слову і Ділу» міністр юстиції Павло Петренко розповів, яке майно можуть описати за борги.

Скільки українці заборгували за комуналку за підсумками 2017 року – в нашому огляді.

Хочете обговорити матеріал? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО