НБУ спростив вимоги для угод на міжбанку

НБУ ухвалив низку змін, якими пом'якшує вимоги до банків щодо підтвердження та реєстрації угод, що укладаються на міжбанку.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомили в прес-службі регулятора.

Зокрема, Нацбанк скасовує норму щодо обов’язкового підтвердження банками всіх угод із купівлі-продажу іноземної валюти на міжбанківському валютному ринку України засобами Системи підтвердження угод на міжбанківському валютному ринку України.

У подальшому для підтвердження власних угод на міжбанківському валютному ринку України банки зможуть використовувати як ВалКлі (у добровільному порядку), так і будь-які інші засоби, прийнятні для сторін угоди (наприклад, SWIFT).

Разом із тим банки отримають змогу укладати угоди на міжбанківському валютному ринку в будь-який час, а не лише в час роботи міжбанківського валютного ринку, як це є зараз, зазначили в регуляторі.

Крім того, НБУ скасовує вимоги, які зобов’язували банки реєструвати угоди з купівлі та продажу кредитних ресурсів у національній валюті на міжбанківському кредитному ринку України засобами системи КредІнфо (Системи надання банками України інформації за угодами з купівлі та продажу кредитних ресурсів у національній валюті на міжбанківському кредитному ринку). У подальшому така реєстрація не здійснюватиметься взагалі.

Відзначається, що раніше отримана через валютний ринок і КредІнфо інформація використовувалася Нацбанком для моніторингу ситуації на міжбанківському валютному та кредитному ринках.

«У подальшому відповідні дані Національний банк отримуватиме через канали обміну інформацією від торговельно-інформаційних Bloomberg та Reuters, а також із наявної статистичної звітності банків», – пояснили в НБУ.

У регуляторі вважають, що такі кроки нададуть банкам більше гнучкості в часі укладення угод і зменшать навантаження на них у частині інформування Нацбанку, а НБУ дасть змогу отримувати більш оперативну інформацію про стан грошового та валютного ринків.

Раніше в НБУ передрекли підвищення облікової ставки.

Також НБУ виявив десятки нелегальних обмінників.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО