Україна зіткнулася із загрозою браку питної води. Що сталося?

Дмитро Маруничспівголова Фонду енергетичних стратегій

Зупинився завод «Дніпроазот», який виготовляє рідкий хлор, що використовують для знезараження питної води.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич, оцінюючи заяву «Київводоканалу» про те, що низка міст може залишитися без води через брак рідкого хлору.

«Причина зупинки заводу у високих цінах на газ для промисловості, в тих схемах, які використовувалися до цього «Укрнафтою» та «Дніпроазотом». Адже «Укрнафта» поставляла туди газ за ціною, яка потім приводила до збитків у «Дніпроазоті», – зазначив Марунич.

Ситуація якщо не зовсім критична, то щонайменше дуже насторожує, оскільки «Дніпроазот» – єдиний виробник хлору в Україні, підкреслив він.

«Якщо підприємство стоїть, потрібно знайти інше джерело поставок хлору. Є водоканали, які, звичайно, можуть якимись альтернативними методами знезаражувати воду, але їх не так багато», – уточнив експерт.

На його думку, в цій ситуації на Коломойському також лежить певна провина, оскільки завод входить до бізнес-групи «Приват».

«Укрнафта» орендувала цех із виробництва аміаку на заводі, це давало можливість підприємству працювати, а потім вони передавали цей аміак за ціною, набагато нижчою за ринкову. Підприємство несло збитки», – пояснив він.

У цій ситуації, якщо завод не відновить роботу, то з альтернативних варіантів може бути імпортування, додав експерт.

«Якщо брати найближчі країни, то очевидно, що хлор виробляється в Росії, тому що в них, на відміну від України, працює велика хімічна промисловість. Але чи ухвалять таке рішення? Звичайно, є й інші країни. Наприклад, Білорусь. Але, скоріш за все, закупатимуть у РФ, оскільки в нас будувалися однакові системи водопостачання та однакові вимоги до них», – резюмував Дмитро Марунич.

Додамо, 6 липня в «Київводоканалі» повідомили, що на деяких підприємствах залишків хлору залишилося на період від тижня до 20 діб.

Нагадаємо, мер Києва Віталій Кличко пообіцяв зробити так, щоб воду в Києві можна було пити з-під крана без шкоди для здоров'я. Ще чотири роки тому він назвав одним зі своїх пріоритетів впровадження нових екологічно чистих технологій очищення води.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО