Зустріч Путіна і Трампа. Без великих очікувань?

Олексій Голобуцькийполітолог

Є два варіанти розвитку подій. Це буде зустріч для фотокамер і для преси без очікувань або з конкретними рішеннями.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Олексій Голобуцький, оцінюючи ймовірні переговори президента РФ з американським лідером.

«Про зустріч говорять давно. Переговори можуть бути для фотокамер без будь-яких рішень, тому що для Путіна важливо показати, що він не в ізоляції, а для Трампа важливо показати, що він може вести переговори з будь-ким. Це більш нейтральний варіант розвитку подій, без особливих очікувань у такому разі», – зазначив Голобуцький.

Більш позитивний варіант – це все-таки якщо лідери країн про щось домовляться, тому що це для Трампа більшою мірою це важливо, підкреслив експерт.

«Напередодні листопадових виборів до Конгресу президенту США важливо показати ще одну перемогу на зовнішньополітичному напрямку після зустрічі з Кім Чен Ином. Трамп все це робить не для внутрішнього, не для свого виборця, якому насправді байдуже як до Північної Кореї, так і до Росії, а для політичного американського істеблішменту», – уточнив він.

За його словами, таким чином Трамп показує, що готовий і може вирішувати питання на такому рівні.

«Трамп хоче зустрічатися з Путіним, тому що вірить у свою геніальність переговірника й хоче це показати. Путін хоче зустрітися з Трампом, оскільки також вірить, що він вибудовує свою лінію. Ось для цього вони й мають зустрітися», – пояснив політолог.

На його думку, питань для обговорення дійсно багато, але складно сказати, яке буде більш актуальним.

Якщо щодо Сирії домовитися можна саме з Трампом, то щодо Україні це зробити складніше, додав він.

«Трамп не може вирішувати все сам, є зобов'язання. Але поговорити про варіанти розміщення миротворців, про варіант, який пропонує Україна, на всій території, а після заявити, що про щось домовилися, вони можуть. Путін таким чином покаже, що він готовий іти на переговори, а Трамп покаже щось на зразок перемоги. Такого результату зустрічі можна очікувати», – резюмував Олексій Голобуцький.

Раніше ЗМІ повідомляли, що в Білому домі розраховують, що зустріч президента США Дональда Трампа та російського лідера Володимира Путіна пройде в липні.

Пізніше ЗМІ писали про те, що переговори лідерів двох країн відбудуться в Гельсінкі.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО