Прохання генсека ПАРЄ звільнити Сенцова: чи почує його Путін?

Михайло Дяденкополітолог

Путін може піти на якийсь широкий жест, але не з тієї причини, що його попросить така високопоставлена ​​особа, як генсек Ради Європи.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Михайло Дяденко, оцінюючи інформацію про те, що генсек Ради Європи Турбйорн Ягланд подасть офіційне прохання до президента РФ про помилування українського режисера Олега Сенцова.

«Путін, якщо й піде на звільнення, то не через генсека, а через переговорний процес, який ведеться вже довго. Скоріш за все, йдуть вже остаточні переговори про обмін із громадянами РФ, які перебувають в Україні. А ось якраз такий жест з боку генсека Ради Європи – це радше ширма, зручна причина, щоб відпустити Сенцова й провести обмін», – зазначив Дяденко.

Експерт уточнив, що хоч раніше від обміну у форматі всіх на всіх у Кремлі відмовилися, переговори все одно ведуться постійно.

На його думку, все-таки за зовнішніми ознаками можна говорити, що до якогось логічного завершення вони підходять.

«На Путіна жодні прохання не впливають. Це людина глуха й сліпа до всіх прохань. На нього це не діє. Але, як варіант, що це прохання може бути зручним для такого жесту з урахуванням низки інших чинників – так, може спрацювати й він може піти на жест доброї волі», – підкреслив Дяденко.

Переговори ще тривають, і як швидко може статися звільнення, сказати складно, додав він.

«Питання звільнення Сенцова – це комплекс заходів. Ось і одна сторона просить, і друга. Звільнення Сенкцова – це може бути жест для Європи. Але поки що це все одно складно прогнозувати», – політолог політолог.

«Однозначно, що саме по собі прохання генсека Ради Європи не стане ключовим на те, щоб Путін зробив якісь кроки», – резюмував Михайло Дяденко.

Як повідомлялося, ув'язнений у Росії український режисер Олег Сенцов написав у колонії листа всім, хто його підтримує.

Раніше «Слово і Діло» повідомляло, що відомо про українських політв'язнів у РФ.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО