У Нацбанку прокоментували ухвалення закону про валюту

Національний банк України (НБУ) позитивно оцінює ухвалення Верховною Радою закону Про валюту і валютні операції. Оскільки він відкриває можливість для переходу від репресивного законодавства до свободи проведення валютних операцій без обмежень.

Про це йдеться в заяві, оприлюдненій на сайті Національного банку, передає «Слово і Діло».

Ухвалення закону дає Національному банку «зелене світло» для більш швидкої лібералізації валютного регулювання, відзначає регулятор.

«Найбільш болючі обмеження, наприклад, щодо інвестування за кордон і зовнішньоекономічних операцій, будуть скасовані відразу після набуття чинності закону», - йдеться в повідомленні НБУ.

У НБУ відзначають, що ухвалений закон передбачає, що валютні обмеження будуть скасовані поступово і обережно і при наявності сприятливих макроекономічних умов, щоб не порушити фінансову стабільність, до настання повної свободи проведення валютних операцій за принципом «дозволено все, що прямо не заборонено законом».

«Закон створить комфортні, прозорі і безпечні умови для ведення бізнесу в Україні та відкриє двері іноземним інвесторам. А українці отримають право інвестувати в цінні папери на глобальних ринках і розміщувати кошти на рахунках будь-яких банків світу», - підкреслив глава НБУ Яків Смолій.

Водночас, зазначив Смолій, закон дозволить забезпечити цінову і фінансову стабільність і, відповідно, надійну бізнес середовище. Для цього Нацбанку дається можливість своєчасно і ефективно реагувати на ознаки кризи і запобігати її розгортанню.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО