Названі умови виділення Україні мільярда від ЄС

Україна має вжити «жорстких антикорупційних заходів, включаючи створення Антикорупційного суду, до початку виплат».

Про це йдеться в заяві Європарламенту, який у середу, 13 червня, прголосував за надання Україні макрофінансової допомоги в розмірі мільярда євро, пише «Слово і Діло».

«При цьому вони (європарламентарі – ред.) наполягали на тому, щоб Європарламент, Рада ЄС та Єврокомісія виступили зі спільною заявою про політичні умови, які має виконати Україна, через побоювання щодо темпів реформ і боротьби з корупцією в країні», – йдеться в повідомленні.

Повідомляється, що заява євродепутатів про умови додається до рішення про підтримку виділення допомоги Україні. У заяві євродепутати наголосили, що попередньою умовою для надання кредиту для України визначені «ефективні демократичні механізми, в тому числі багатопартійна парламентська система, верховенство права та права людини».

У ній також підкреслюється, що використання допомоги ЄС має сприяти скороченню бідності й створенню робочих місць в Україні.

В Європарламенті також наполягають на тому, що надання кредиту обумовлене прогресом у боротьбі з корупцією й, зокрема, створенням спеціалізованого Антикорупційного суду відповідно до рекомендацій Венеційської комісії Ради Європи. При цьому уточнюється, що 7 червня парламент України проголосував за створення цього суду.

«Єврокомісія та Європейська служба зовнішніх зв'язків мають перевірити, чи дотримані ці попередні умови протягом усього процесу, й оприлюднити висновки. Якщо вони не дотримані, то Єврокомісія має тимчасово призупинити або скасувати виплати макрофінансової допомоги», – йдеться в заяві.

Схвалення в Раді ЄС нової програми макрофінансової допомоги для України очікується 26 червня.

Раніше Конгрес США схвалив виділення мільйонів на військову допомогу Україні в 2019 році.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО