У Росії пригрозили «Нафтогазу» проблемами з транзитом

Дії «Нафтогазу» щодо арешту закордонних активів «Газпрому» кидають тінь на майбутнє відносин із Києвом щодо транзиту та постачання газу.

Як пише «Слово і Діло», про це заявив міністр енергетики Російської Федерації Олександр Новак, передає «Інтерфакс».

За його словами, «рішення Стокгольмського арбітражного суду носить досить упереджений характер, і за двома конкретним контрактами, які між собою взаємопов'язані, – на поставку газу та на транзит газу».

«Було ухвалене абсолютно різне дзеркальне рішення, яке суперечить логіці навіть. І в жодному разі не були враховані умови, які були прописані в контракті на поставку газу take or pay, в іншому випадку при транзиті газу навпаки були враховані умови, яких не було в контракті, –ship or pay. Відповідно, дискримінаційний характер має рішення, й тому сьогодні, як ви знаєте, «Газпром» подав апеляцію до суду Швеції», – додав він.

Крім того, він додав, що «Газпром» працює над правовою стороною питання, адже ті заходи, які сьогодні роблять українські колеги зі стягнення заборгованості не призводять до позитивного вирішення питання з точки зору подальшої взаємодії та обговорення на майбутнє ситуації, пов'язаної з поставками газу в Україну, з транзитом.

«Ми вважаємо, що для подальших партнерських відносин негативний ефект мають такі дії. І бачимо, що з боку європейських держав, які націлені на те, щоб були відрегульовані ці відносини, є якесь здивування тим, що це так сьогодні відбувається», – наголосив він.

Суд заарештував голландські активи «Газпрому» для виплати «Нафтогазу» 2,6 мільярда доларів відповідно до рішення Стокгольмського арбітражу.

Нагадаємо, 28 лютого завершився багаторічний спір між «Нафтогазом» і «Газпромом» у Стокгольмському арбітражі, який зобов'язав російський концерн доплатити «Нафтогазу» 4,63 млрд дол. за недопоставку узгоджених обсягів газу для транзиту.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО