Динаміка експорту та імпорту: як та з ким торгує Україна?

Олексій Дорошенкодиректор Асоціації постачальників торговельних мереж

Загальна ситуація з торговим балансом нашої країни не є позитивною: за перший квартал 2018 року експорт збільшився лише на 10%, а імпорт – на 13% у порівнянні з тим же періодом минулого року.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав гендиректор Української асоціації постачальників торгових мереж Олексій Дорошенко, передає «Слово і Діло».

«На жаль, ми досі маємо мінусове сальдо та імпортуємо продукції на $1,2 мільярди більше, ніж експортуємо», - констатував економіст.

Він уточнив, що російський ринок залишився основним для продажу української продукції, хоча виробники знизили поставки на нього на 8%.

«Другим номером є Польща, до якої ми збільшили поставки товарів, продуктів та послуг на 32%. Є надія, що вже на початку 2019 року ми будемо продавати продукції більше до Польщі, ніж до Росії», - підкреслив експерт.

Далі, №3 – Італія купила в нас на 25% більше, відзначив Дорошенко.

«До Туреччини Україна збільшила експорт на 12%, а от до Індії, яка замикає ТОП-5 країн, поставки, навпаки, зменшились на 9%», - аналізує фахівець.

Експерт звернув увагу, що із кожним місяцем структура продажів української продукції стає більш розгалуженою, що робить Україну менш залежною від світових коливань.

«Поки це не впадає в очі, але вітчизняний бізнес пройшов великий шлях щодо диверсифікації власних та наших загальних економічних ризиків», - наголосив економіст.

За його словами, Росія залишається імпортером №1 до нашої країни.

«Багато про що свідчить приріст у 29%. Другим номером іде Китай, який збільшив поставки товарів до України на 23%. Країни першої п’ятірки імпортерів також збільшили свою присутність на нашому ринку: це Німеччина – на 5%, Польща – на 14% та Білорусь майже на 2%», - навів дані експерт.

Підсумовуючи, він відзначив, що управляти імпортом значно легше, ніж експортом.

«Тому хочеться вірити, що збільшення поставок із Росії обґрунтовується значно кращими умовами, ніж Україна має порівняно з іншими партнерами. Але зараз Україна загальмувала не лише у внутрішніх реформах, але й у зовнішньоекономічних відносинах», - резюмував Олексій Дорошенко.

Як повідомляли в НБУ, за перші три місяці 2018 року Україна збільшила товарообіг із Росією порівняно з аналогічним періодом минулого року на 14,9% – до 2,6 мільярда доларів.

Як санкції США вплинуть на жваву торгівлю між Україною та Росією – за посиланням.

Також аналітики порталу з’ясували, як змінилося надходження прямих іноземних інвестицій в Україну за 2010-2017 роки.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО