Зброя з Канади: технологічний ривок або політичний сигнал для України

Денис Поповичжурналіст

Депутати Консервативної партії Канади запропонували віддати Україні зброю, яка призначалася іракським курдам. Йдеться про гвинтівки, кулемети, легкі міномети, гранатомети і протитанкові ракети. Раніше канадські депутати вже пропонували надати нашій країні «летальну зброю». Яку зброю може отримати українська армія з Канади, якщо ці плани здійсняться і наскільки вона може бути для нас корисною?

Загальна вартість озброєнь, які депутати Консервативної партії Канади запропонували віддати Україні, становить $9,5 млн. Про це повідомив екс-депутат канадського парламенту Тед Опітц. За його словами, канадські депутати вважають, що необхідно підтримати Україну в її боротьбі проти Росії. «Це вірне рішення. У випадку з Україною очевидно, що Путін – агресор. Саме Путін захопив Крим», – пояснив Опітц.

Спочатку цю зброю планували надати іракським курдам. Таке рішення ще 15 місяців тому ухвалив прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо. Йшлося про гвинтівки, кулемети, легкі міномети, гранатомети і протитанкові ракети. Однак канадська сторона так і не зуміла отримати гарантій того, що вона не потрапить до рук осіб, причетних до вчинення злочинів на території Іраку. Крім того, ситуація на Близькому Сході змінилася й зброя залишилася в Канаді.

Тепер у країні кленового листа вважають, що за допомогою цієї ж зброї українці «могли б краще захищати себе». Нагадаємо, що канадці послідовно відстоюють необхідність допомогти нашій країні саме «летальною зброєю». Так, у грудні минулого року Канада включила Україну в Автоматичний контрольний список країн (Automatic Firearms Country Control List – AFCCL), до яких дозволені поставки вогнепальної зброї з Канади. Це рішення стало наступним кроком після угоди про співпрацю, яку міністри оборони України Степан Полторак і Канади Хардж Сейджан підписали 3 квітня 2017 року. Наразі Україна вже фігурує в AFCCL.

Окрім того, в квітні 2018 року міністр оборони Степан Полторак заявив, що Україна вже в поточному році закупить у Канади спеціальні анти-снайперські комплекси, функції яких полягають у визначенні точок, звідки противник веде снайперський вогонь. Нагадаємо, що в Україну вже надходять американські протиракетні комплекси (ПТРК) Javelin. Про поставки Javelin стало відомо наприкінці квітня.

Які ж зразки озброєнь може отримати Україна, якщо плани канадських депутатів будуть реалізовані? Зокрема, основною зброєю солдатів сухопутних військ Канади є 5,56-мм автоматична гвинтівка Colt Canada C7A2, що є канадським варіантом американської гвинтівки M16A2.

Крім того, канадці експлуатують кулемети бельгійського виробництва – FN Minimi, калібром 5,56 мм і FN MAG, калібром 7,62 мм. Ця зброя дуже поширена в світі, хоча й досить поважного віку. Так FN Minimi надійшов на озброєння у 1970-х, а FN MAG – у 1950 роках. Водночас, FN MAG зараз успішно служить більш ніж у 80 країнах світу.

Також у розпорядженні канадців перебуває 81-мм міномет L-16, розроблений спільно з конструкторами Великобританії замість тридюймового міномета, що надійшов на озброєння ще після Першої світової війни. L-16 використовується з 1960 років, але не є такою вже легкою зброєю. Знаряддя важать понад 35 кг, а для транспортування його необхідно розбирати на три частини.

Протитанкова зброя у канадців також досить стара. Зокрема, це 84-мм шведський гранатомет Carl Gustaf, що надійшов в експлуатацію у далекому 1948 році і 66-мм протитанкова базука LAW, яка встигла повоювати у В'єтнамі, Афганістані, Іраку, а також у Фолклендській війни між Великобританією і Аргентиною.

Ще одним протитанковим засобом, який використовується в Канаді й може бути переданий в Україну, є американський ПТРК BGM-71 TOW. Це «старший брат» Javelin, що надійшов на озброєння в 1970 роках. Цей ПТРК використовує дротову систему управління протитанковими ракетами (у Javelin ракети наводяться на ціль самостійно, за допомогою інфрачервоної головки наведення). Водночас, цей комплекс вважається досить надійною зброєю й активно використовується армією США разом із Javelin. BGM-71 TOW підходить для боротьби з танками Т-72, ​​які РФ передала бойовикам на Донбасі, а модифікації TOW – 2А і TOW – 2В, призначені для знищення броньованих цілей, оснащених динамічним захистом.

Ефективність TOW була доведена під час війни в Сирії. Так у 2016 році саме з TOW був збитий російський вертоліт Мі-35. У результаті цього загинув видатний російський льотчик Ряфагать Хабібуллін. Також за допомогою TOW у Сирії підбивалися й турецькі танки німецького виробництва Leopard-2.

Таким чином, в Україну з Канади може бути поставлена перевірена в боях, хоча й досить застаріла зброя. Її використання в нашій країні може бути пов'язане з труднощами, пов'язаними з НАТОвськими параметрами боєприпасів. Як відомо, вони не підходять до радянської зброї, яку використовують в Україні. Крім того, навіть найнадійнішу західну стрілецьку зброю, розроблену в середині минулого століття, не завжди можна вважати більш «просунутою» у порівнянні з радянськими зразками, поставленими на озброєння у той же період. Тому канадські поставки не дадуть Україні ніякої технологічної переваги. Це буде, скоріше за все, політичний сигнал того, що Захід має намір й далі розширювати військову підтримку Украіни.

Денис Попович, спеціально для «Слово і Діло».

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО