Травневі свята в Україні: скасування вихідних і впровадження нових дат

Олександр Палійполітичний експерт

Загальний День перемоги доцільно святкувати 8 травня, а 9 травня – це перемога Радянського Союзу. На цьому варто робити акцент.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Олександр Палій, оцінюючи дискусії щодо дат святкування Дня пам’яті і примирення та кількості вихідних на травневі.

«Насправді, набагато доцільніше було б скасувати вихідний як такий цього дня. Точніше, рекомендувати підприємствам та державним установам, щоб вони відпускали працівників на годину раніше, щоб був скорочений робочий день. Офіційно дата має місце, але повноцінний вихідний – ні. В цьому немає потреби», – зазначив Палій.

На його думку, натомість краще запровадити певні зміни.

«По-перше, варто скасувати 1 травня. По-друге, 5 та 6 травня мають бути святковими. Зокрема, це День матері, коли він святкується в Європі. 6 травня – День святого Георгія Побідоносця, який ще віддавна святкувався в слов’ян. Цей день відзначають досі в Болгарії, Грузії, інших країнах і колись відзначали в нас. Крім того, це день перемоги у багатьох козацьких битвах», – уточнив експерт.

Таким чином, ми б мали поруч чоловіче й жіноче свята, що доволі гармонійно, додав він.

Загалом, у нас занадто багато вихідних, підкреслив фахівець.

«Є певне перенасичення вихідними. Найбільш негативно, шо вони йдуть поспіль, наприклад, новорічні, травневі. Може бути, звичайно, 3 вихідних, щоб люди мали змогу провести час на власний розсуд, але не 10 вихідних поспіль. У нас виходить на січневі та травневі цілковитий перебір зі святами», – резюмував Олександр Палій.

Відзначимо, 9-10 травня президент України Петро Порошенко здійснить робочий візит до Німеччини.

Коли в світі відзначають річницю завершення Другої світової війни – на нашій інфографіці.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО