Санкції, удар по Сирії та Javelin: чи є сенс у переговорах Трампа з Путіним?

Андрій Горбенкополітолог

Усе залежатиме від того, яку аргументацію має Трамп, як буде використаний щодо РФ метод батога і пряника, який США вже застосували до КНДР.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Андрій Горбенко, оцінюючи заяву США про готовність Дональда Трампа провести переговори з Володимиром Путіним.

«Дипломатія – це частина війни, а війна – частина дипломатії. Війна – це конфлікт інтересів, коли одна сторона говорить про свої умови, а інша – про свої. Тоді в хід ідуть військові методи, після чого перша сторона знову наполягає на своєму. Образно кажучи, це механіка всього процесу, так це працює. Тому саме після застосування реальних методів і варто сідати за стіл переговорів», – зазначив Горбенко.

Відповідно, після ударів США по Сирії та озброєння України є сенс сідати за стіл переговорів, оскільки сторони розуміють, на що вони здатні, щоб задовольнити свої інтереси, підкреслив він.

З іншого боку, ми бачимо, що Трамп і його адміністрація чомусь шукають якихось аргументів навіть для таких божевільних режимів, як Північна Корея, вже навіть говорять про мир, звернув увагу політолог.

«Можливо, Трамп має якісь чарівні аргументи й для Росії», – додав він.

На його думку, ситуація виглядає цілком логічною, щоб сісти з Путіним за стіл переговорів.

«Застосування санкцій проти РФ, ракетний удар по Сирії, озброєння України – це все аргументація у війні, в дипломатії. Зараз є сенс говорити далі. Бо якраз до цього ми бачили відсутність бажання Москви говорити взагалі. Вони були відірвані від реальності, банально брехали скрізь», – уточнив експерт.

За його словами, головне питання в тому, чи має Трамп якісь аргументи для Путіна, наскільки Путін готовий слухати й наскільки вони відірвані від реальності.

Такі режими, як у РФ, нелюдські режими, не хочуть бачити банальних логічних законів, тому вони приречені.

Проблема якраз у тому, що стандартна логіка в цій ситуації не працює, наголосив він.

«Наприклад, за КНДР це видно. Ніхто не міг сказати, що говоритимуть про якийсь мир. Значить, є якась аргументація у США, про яку ми не знаємо і яка змінює правила гри. Одне з двох – або США має загрозу для Північної Кореї, або, скажімо, пряник. Тобто вони застосовують метод батога й пряника. Так само й у випадку з Путіним», – констатував експерт.

На його думку, потрібно розуміти, що скільки б РФ не показувала силу, в світі економічно вона значить дуже мало, а сучасний світ – це про економіку.

«РФ дуже сильно спізнюється. Насправді, війною вони хотіли хоч якось пробитися в світ, щоб із ними рахувалися. З цієї зустрічі Трампа з Путіним ми якраз зможемо побачити, наскільки сильні та універсальні аргументи має Трамп», – резюмував Андрій Горбенко.

Нагадаємо, повідомлення про зустріч лідерів РФ і США з'явилися в ЗМІ після їхньої телефонної розмови, що відбулася 20 березня.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО