Як влада вирішила обійти запровадження воєнного стану в ОРДЛО?

Олександр Мусієнкополітичний експерт

Це новий формат, який все-таки удосконалює й надає більше повноважень Збройним силам України, що є нормальним в умовах війни, коли є агресія Російської Федерації.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав політолог Олександр Мусієнко, передає «Слово і Діло.

«Усе ж провідну роль – і юридичну, і фактичну – у відсічі агресії мають відігравати військові. Це нормально. Нарешті це унормовано хоч якось», – зазначив Мусієнко.

На його думку, було багато прогалин у законодавстві, тому що можна було це все вирішити ще в 2014 році, запровадивши режим воєнного стану, який би передбачав фактично те саме для людей.

«На цій території це потрібно було зробити. Це зняло б масу питань. По-перше, повноваження військових були б унормовані не лише цим законом. По-друге, військово-цивільні адміністрації – їх, відповідно до нового закону, не потрібно було б створювати. Певні режими, які порушують і відступають від прав людини. Це також було б унормовано», – підкреслив експерт.

Крім того, була б створена ставка верховного головнокомандувача, президент як головнокомандувач замкнув би на собі керівництво всієї військової ієрархії, додав він.

«Це робилося якраз для того, щоб воєнний стан запровадити іншими способами. Ось вони обрали таку конфігурацію, запровадили це таким законом. А всі ознаки воєнного стану є й так», – уточнив фахівець.

За його словами, формат є довготривалим, оскільки ми бачимо, що поки немає передумов для завершення війни.

«Агресія не припиняється, Росія війська не виводить, агресивну політичну риторику не припиняє, а відтак, говорити про завершення війни не доводиться. Тому, безумовно, операція надовго. Це нічого порівняно з АТО особливо не змінює. Єдине, що у військових з’являється більше повноважень і для них це, безумовно, добре», – резюмував Олександр Мусієнко.

Як відомо, ООС на Донбасі почалася 30 квітня поточного року. Зміна формату з антитерористичної операції на Операцію Об'єднаних сил передбачена законом про реінтеграцію Донбасу. Таким чином, наразі АТО на Донбасі офіційно завершилася.

Як влада виконує свої обіцянки перед військовослужбовцями – в нашому огляді.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО