Скільки коштує безкоштовна стоматологія. Рахункова палата прорахувала, куди йдуть гроші

Гарантовані державою безкоштовні стоматологічні послуги населення не отримує, оскільки 90% асигнувань ідуть на оплату праці персоналу поліклінік і лише 6% – на придбання медикаментів, пломбувальних та інших витратних матеріалів.

Як пише «Слово і Діло», про це йдеться в звіті управління інформаційної політики Рахункової палати, який є в розпорядженні агентства.

Аудитори Рахункової палати перевірили ефективність використання медичної субвенції на загальні та спеціалізовані стоматологічні поліклініки у Львівській і Рівненській областях у 2015–2017 роках (відповідно 103,9 та 38,5 млн грн). Виявилося, що розмір видатків у розрахунку на одного пацієнта становив 1–1,5 гривні.

«По суті, мета державою не досягнута. Програма надання громадянам гарантованої державою безоплатної медичної допомоги у сфері стоматології, затверджена урядом у 2002 році, апріорі не могла бути виконана через завідомо недосконалий обсяг фінансування», – відзначив заступник голови Рахункової палати Андрій Майснер.

Аудитори наголосили, що через відсутність чітких норм гарантованого обсягу стоматдопомоги видатки з місцевих бюджетів обох областей визначалися за залишковим принципом. Львівські комунальні стоматологи профінансовані минулого року на 77%, рівненські – на 73%.

Натомість благодійні внески від фізичних і юридичних осіб фактично стали прихованою формою надання платних стоматологічних послуг і прямим свідченням незабезпечення безкоштовними послугами населення.

«Державні ресурси пішли, як вода в пісок. Позитив лише в тому, що кошти пішли на заробітну плату для лікарів, але ж за бортом лишилися незахищені верстви населення, які не мають можливості отримати безкоштовні стоматологічні послуги, – відзначив голова Рахункової палати Валерій Пацкан. – Людям за де-юре безкоштовні послуги доводиться платити. То чи є доцільність взагалі в цій субвенції? Необхідно змінювати механізми спрямування бюджетних асигнувань на надання безкоштовних стоматологічних послуг. У тому вигляді, в якому програма існує сьогодні, це неефективне використання бюджетних коштів».

Рахункова палата вважає за доцільне уряду доручити МОЗ визначити перелік та обсяг стоматологічної допомоги, що має надаватися комунальними стоматполіклініками громадянам безоплатно з наступним відшкодуванням цим закладам вартості наданих послуг за рахунок медичної субвенції з державного бюджету, а також розробити поетапний план дій реформування надання стоматологічної допомоги громадянам України в рамках реалізації державних гарантій медичного обслуговування населення.

Нагадаємо, під час кампанії «Лікар для кожної сім'ї» мільйон українців обрали свого сімейного лікаря, терапевта чи педіатра, підписавши з ними відповідні декларації.

Також стало відомо, що Кабмін встановив тариф на оплату первинної медичної допомоги.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО