Блокчейн у державі: засіб від бюрократії та рейдерства

Страшна справа: гасла нашої влади про децентралізацію, прозорість і справедливість, її декларації про боротьбу з корупцією і побудову держави для громадян, виявляється, набагато більш реально втілити в життя, ніж це здається бабусі в Житомирі або торговцю з вінницького ринку. І вигадувати нічого не потрібно, і мільярди витрачати на «рішучі реформи» – теж.

Не врятувати нас, звичайно, але неймовірно сильно допомогти в наведенні ладу у державному управлінні можуть і повинні блокчейн-технології. У сприйнятті більшості людей це словосполучення нерозривно пов'язане з поняттям криптовалюта, але насправді це технологія безпечного, прозорого (а значить і довірчого), децентралізованого зберігання даних – будь-яких.

Аукціон небаченої прозорості

Державне підприємство «Сетам» займається реалізацією арештованого, конфіскованого та заставного майна банкрутів, а також добровільним відчуженням проблемного майна громадянами та юрособами. «Золоте дно» для різних маніпуляцій, – подумаєте ви і будете майже праві. Майже – тому що торги йдуть вже на платформі OpenMarket (адмініструється фондом «Східна Європа»), з використанням технології блокчейн проведено вже понад 36 тисяч аукціонів, 6 тисяч з яких відбулися (тобто зацікавлений покупець/покупці з'явилися, взяли участь в торгах і придбали виставлені лоти) на загальну суму майже мільярд гривень. Прямо на сайті держпідприємства є посилання на офіційний сайт, де можна перевірити ставки: blockchain.gov.ua. Фантастика!

І зауважте: компанія OpenMarket стала першим в світі онлайн-аукціоном, який використовує технологію блокчейн. Представник ДП «Сетам» на конференції «Blockchain & Bitcoin Conference Kyiv» в Києві сказав прямим текстом: «блокчейн – це технологія, яка зробила прорив в безпеці зберігання даних, подібного прориву не було давно. Використання цієї технології, на мою думку, є обов'язковим для використання в державному секторі, що дозволить як збільшити довіру населення, так і в цілому інвестиційну зацікавленість партнерів в Україні».

Виявляється, крім «Прозорро» є і ще зрушення в держсекторі в сторону прозорості. Одна біда – аукціони з використанням блокчейн – це поки справа суто добровільна. Не можемо стверджувати, але дозволимо собі припустити: жирніші «шматочки» продаються сьогодні по-старому не тому, що їх продаж не можна «облокчейнити», а з зовсім інших причин (не хочеться вимовляти тут слово «корупція»).

Що за блокчейн такий і навіщо він потрібен

На недавньому форумі в Давосі було заявлено, що Україна перебуває на 14 місці в світі за розвитком блокчейна. Учасники київської конференції озвучували навіть таку версію: децентралізація з використанням технологій блокчейн відображає одвічну (буквально генетичну) недовіру українців до держави, яку століттями нам нав'язували ззовні. А якщо зіставити вищевказаний показник з загальновідомим фактом, що українські IT-шники одні з найталановитіших у світі, то перспективи використання технологій блокчейн відкриваються просто розкішні.

Все-таки варто трохи докладніше розповісти про суть блокчейн-технології тим, хто ще не дуже добре з нею знайомий. Blockchain – це «block» (блоки) і «chain» (ланцюжок). Але це не просто ланцюжок: в ній витримується сувора послідовність блоків – даних про транзакції, угоди і контракти всередині системи, представлених в криптографічній формі. Всі блоки, як ми вже сказали, збудовані в ланцюжок, тобто пов'язані між собою. Таким чином, для запису нового блоку необхідно послідовне зчитування інформації про старі блоки. Всі дані в блокчейн поступово накопичуються і формують базу даних, що постійно доповнюється. З цієї бази неможливо нічого видалити або провести в ній підміну будь-якого блоку. І ланцюжок цей безмежний. І ще важливо: всі операції проводяться між суб'єктами напряму, тобто здійснюються за рахунок того, що всі учасники підключені до однієї мережі – Blockchain.

А тепер уявіть, що приватизація на початку 90-х відбувалася без використанням блокчейна. Прізвищ дуже багатьох сьогоднішніх олігархів ми б навіть і не знали. Це прості люди не змогли вигідно розпорядитися ваучером (тобто, по суті, токеном), а ті, хто за безцінь їх зібрав у нас, придбали собі у власність за безцінь майно, створюване декількома поколіннями наших громадян. Взагалі ж блокчейн робить прозорими і надійними будь-які процеси: вибори не можна сфальсифікувати (і ніякої «транзитний сервер» не допоможе), будь-які реєстри непідвладні чиновникам (а значить і рейдерам). Не ідеалізуючи блокчейн, все ж потрібно відзначити, що його принципи відповідають стандартам відкритого громадянського суспільства: рівна участь усіх в процесі, відсутність переважаючого центру, прозорість і довіра.

Красиві слова держчиновників

Державні чиновники (зокрема, вустами глави Держагентства з питань електронного урядування Олександра Риженка) обіцяють цього року завершити спільно з Мін'юстом, який адмініструє реєстри майнових прав, впровадження технологій блокчейн і смарт-контрактів і після цього впритул зайнятися «блокчейнізацією» процесу виборів. Хоча це перспектива не найближчих виборів президента і парламенту, які відбудуться в наступному році. Олександр Риженко чесно визнає, що вибори з використанням цих технологій – поки лише мрія і конкретна робота в цьому напрямку (крім теоретичних розробок) поки не ведеться. Переклад реєстрів (почати вирішили з земельного кадастру) на технології блокчейн дозволять уникнути будь-яких махінацій з правами власності на земельні ділянки, при цьому персональні дані будуть доступні лише уповноваженим і самим їх власникам.

Відвідали конференцію чиновники, в тому числі і міністр інфраструктури України Володимир Омелян, всіляко хвалили можливості блокчейна, відхрещуючись при цьому від будь-яких прогнозів щодо криптовалют. Правда, міністр процитував озвучені в Давосі дані про те, що в криптовалюті в Україні перебувають 2,5% ВВП (тобто 2,5 мільярди доларів).

Утім, конкретики щодо впровадження блокчейна в державному секторі поки не багато. Володимир Омелян вважає цитату блокчейн-експерт Адама Дрейвера такою, що виражає цілі державних адміністраторів вищої ланки: «блокчейн робить одну річ: відкидає сліпу довіру і вводить математичне підтвердження здійснених дій». Потрібно відлучити чиновників від дозвільних процедур, вважає Володимир Омелян, «коли на емоціях чи на ґрунті корупції приймаються важливі рішення для регіонального або державного рівня – повинен працювати штучний інтелект». При цьому з цілого оберемка красивих (дуже красивих!) планів похвалитися міністр інфраструктури може поки тільки тим, що в блокчейн зараз перекладається реєстр автобусних перевезень ... Надалі поки тільки очікується розробка національної системи бронювання поїздок, яка буде захищена від маніпуляцій зсередини, від хакерських атак ззовні, недобросовісних посередників тощо.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО