Стало відомо, чого вимагав «Газпром» на переговорах із «Нафтогазом»

Російський монополіст «Газпром», як і раніше, відмовляється виконувати рішення Стокгольмського арбітражу в двох комерційних спорах із «Нафтогазом».

Як інформує «Слово і Діло», про це заявляє прес-служба групи «Нафтогаз».

«Минулого тижня «Нафтогаз» і «Газпром» зустрілися, щоб обговорити наступні кроки, після того як Стокгольмський арбітраж виніс рішення в двох великих провадженнях на користь української компанії», – йдеться в повідомленні.

«Під час зустрічі російський газовий монополіст пояснив, що відмовляється поновлювати поставки газу до України, попри рішення щодо контракту на поставку, яке трибунал ухвалив у грудні минулого року», – повідомляє компанія.

«Газпром» також не підтвердив, що заплатить 2,6 мільярда доларів відповідно до лютневого рішення в транзитній справі», – додає «Нафтогаз».

Українська компанія наголосила, що обидва рішення є остаточними та зобов’язуючими для «Газпрому».

«Натомість російська компанія запропонувала внести зміни до контрактів або розірвати їх, і таким чином скасувати рішення трибуналу. Обидва варіанти є прямим порушенням та нехтуванням рішеннями Стокгольмського арбітражу. «Нафтогаз» вважає таку позицію неприйнятною й відхилив пропозиції «Газпрому», – інформує компанія.

«Відмова «Газпрому» виконувати чинні рішення авторитетного міжнародного арбітражу в комерційних справах ставить під сумнів довіру до цієї компанії як до партнера європейської газової галузі. А невиплата присуджених трибуналом коштів свідчить про високу ймовірність невиконання «Газпромом» контрактів і щодо інших контрагентів», – заявив головний комерційний директор групи «Нафтогаз» Юрій Вітренко.

Наголошується, що Стокгольмський арбітраж мав юрисдикцію для ухвалення таких рішень у межах справ за контрактами між «Газпромом» та «Нафтогазом».

«Сторони домовилися провести ще один раунд переговорів у квітні», – інформує компанія

«Нафтогаз» очікує на відповідь «Газпрому» на запит «Нафтогазу» щодо перегляду тарифу та використання української ГТС для транзиту російського газу до ЄС після завершення чинного контракту в 2019 році», – йдеться в повідомленні.

У Twitter «Нафтогазу» також зазначається: «На загальному тлі репутаційних втрат РФ за останні місяці небажання «Газпрому» виконувати судове рішення не виглядає чимось надзвичайним. Але, на відміну від отруєння в Лондоні, це небажання матиме не лише моральні, а й цілком матеріальні наслідки».

Як повідомлялося, компанії «Газпром» і «Нафтогаз України» офіційно розпочали переговори про розірвання контрактів на поставку й транзит газу.

Нагадаємо, російський концерн «Газпром» приступає до розірвання всіх раніше укладених з Україною контрактів.

Як відомо, всі активи російського «Газпрому», які перебували на території України, вже конфісковані на користь державного бюджету.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО