Знесення МАФів у Києві: в чому реальна проблема та що не врахувала влада?

Олег Приходькоексперт в сфері нерухомості

Якщо 18 років тому питання МАФів було в площині здійснення підприємницької діяльності, то сьогодні воно вирішується в розрізі незаконного встановлення, невідповідності зовнішнього вигляду столиці, порушення пожежної безпеки, а економічне питання підприємництва взагалі давно забуте.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт у сфері нерухомості Олег Приходько, оцінюючи заяви мера Києва Віталія Кличка про те, що МАФи «вбивають» малий бізнес, і демонтаж кіосків у столиці.

«Можливо, для когось питання естетики перебуває на набагато більш важливому місці, ніж питання інвестиційного клімату, розвитку малого бізнесу, наповнення бюджету податками та забезпечення населення доступними товарами й послугами. Якщо так, то це дуже сумно», – зазначив Приходько.

Демонтаж МАФів: позиції сторін

За його словами, наразі проблематика МАФів лежить між споживачами товарів і послуг, які пропонують МАФи, та контролем держорганів за дотриманням правил розміщення й торгівлі.

«У той час, коли одна частина населення говорить, що МАФи необхідно прибрати через те, що вони спотворюють зовнішній вигляд міста, їхні опоненти щодня своїми гривнями «голосують» за зручну для них послугу. МАФ – це найчастіше: дешевше, ніж у супермаркеті, ближче до будинку, наявні товари та продукти дрібних виробників, яким закритий в'їзд на прилавки великих торгових мереж», – додав він.

Противага сторін проста: в одних це слова та емоційне сприйняття, в інших – гроші, уточнив експерт.

«Відкритм залишається питання, скільки грошей готові витратити противники МАФів, щоб за їх сприйняттям місто стало гарнішим? І якщо найбільш малозабезпечені пенсіонери витрачають на продукти більшу частину своєї пенсії, то який відсоток своїх доходів готові віддати противники МАФів на «естетичне сприйняття навколишнього середовища». Хто з них готовий розлучитися зі своїми хоча б 25% доходів?», – продовжив фахівець.

Наразі все-таки естети перемагають споживачів, підкреслив він.

Якщо гіпотетично зникнуть усі МАФи або велика їх частина, перш за все це буде на руку торговим мережам, яких, з одного боку, в країні не багато, а з іншого – вони не відзначаються ліберальним ставленням до своїх споживачів.

«У тому числі йдеться про цінову політику», – уточнив Приходько.

Власники МАФів – злісні неплатники податків?

Фахівець звернув увагу, що дійсно часто апелюють до того, що власники МАФів не платять податки, тому їх необхідно ліквідувати.

«На противагу виникає логічне запитання: чому влада перед тим, як знести тисячу МАФів, не створить близько 3-5 тисяч робочих місць?», – акцентував експерт.

«Ті МАФи, які стоять із порушенням правил розміщення, потрібно перемістити в дозволені місця, ті, які не відповідають технічним вимогам, – замінювати на більш технологічні», – пояснив Приходько.

Експерт також зазначив, що в будь-якій цивілізованій країні має бути лише одна монополія на силу, яка має належати державі.

«Тому коли сьогодні хтось говорить, що МАФи не платять податки в казну держави й із цієї причини підлягають ліквідації, це звучить як визнання того, що держава не здатна створити ефективну систему оподаткування та контролю за збором», – констатував фахівець.

«Власники МАФів не мають державі в цьому допомагати, їхній обов'язок – виконувати встановлені правила взаємовідносин. Якщо податкова система не може ефективно працювати на країну, то, може, її мета – працювати на благо окремих осіб?», – додав він.

На його переконання, передусім ініціативи столичної влади мають бути спрямовані на розвиток підприємницької діяльності та створення можливостей для розвитку малого й середнього бізнесу.

«І добре було б, щоб свої дії влада планувала на задоволення потреб суспільства й у першу чергу його найбільш малозабезпеченої частини», – резюмував Олег Приходько.

За даними «Слова і Діла», мер столиці Віталій Кличко пообіцяв прибрати незаконні МАФи біля виходів із метро. Крім того, в списку обіцянок Кличка – розробити єдиний стандарт вигляду МАФів. Повне досьє мера Києва – за посиланням.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО