Знесення наметів під Радою: Лутковська заявила про порушення прав людини

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська заявила, що під час знесення працівниками поліції наметового містечка біля будівлі парламенту зафіксована низка порушень прав людини.

Про це йдеться у відповідному зверненні омбудсмена, пише «Слово і Діло» з посиланням на «РБК-Україна».

«Інформація, отримана в результаті моніторингу уповноваженого з прав людини з відкритих джерел, свідчить про наявність обґрунтованих підстав стверджувати, що в діях правоохоронців вбачається низка грубих порушень прав людини, гарантованих Конституцією України», – йдеться в повідомленні.

Зокрема, зазначається, що порушене право на мирне зібрання. Обудсмен заявляє про порушення свободи слова, оскільки щонайменше троє журналістів заявили про перешкоджання їхній діяльності та отримання тілесних ушкоджень з боку правоохоронців.

Також було порушене право не бути підданим нелюдському поводженню, а також поводженню, що принижує людську гідність. Зокрема, щонайменше 19 людей отримали серйозні травми голови, опинилися в лікарні з черепно-мозковими травмами.

«Відбулося грубе порушення закону України «Про Національну поліцію», за яким поліцейському заборонено завдавати ударів по голові, шиї, ключичній області, статевих органах, попереку (куприку) та животу», – зазначено в зверненні.

Крім цього, омбудсмен заявила, що «є підстави сумніватися в проведенні об'єктивного розслідування зазначених подій» у зв'язку з цинічними висловлюваннями «окремих посадових осіб, які публічно висміюють порушення прав людини».

Омбудсмен закликала генерального прокурора України забезпечити швидке та ефективне розслідування подій 3 березня 2018 року. Також Лутковська звернулася до парламенту й уряду з проханням вдосконалити законодавство щодо ідентифікації поліцейських і ухвалити нормативно-правові акти щодо дій правоохоронців під час масових заходів.

Раніше Лутковська заявила, що роздягання журналісток у суді було законним.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО