В ООН нагадали про гуманітарну кризу в Україні

Заступник генерального секретаря ООН з гуманітарних питань Урсула Мюллер вважає, що потрібно краще інформувати світову громадськість про щоденне насильство і життєві умови на сході України.

Про це вона заявила на європейській конференції, присвяченій гуманітарній кризі на сході України, яка проходила в Брюсселі, повідомляє «Голос Америки» з посиланням на новинне видання ООН, передає «Слово і Діло».

«Ця криза розгорівся у дворі Європи, але вона в основному забута світом», - заявила Мюллер, яка також є заступником координатора з надзвичайних ситуацій. «Ми повинні краще інформувати світову громадськість про щоденне насильство і життєві умовах на сході України, які зачіпають мільйони людей», - додала вона.

За словами Мюллер, людські жертви збройного конфлікту на сході України - вражаючі. Більш 2530 цивільних осіб загинули і 9 тисяч отримали поранення.

«Незліченні угоди про припинення вогню не спрацювали, і саме ця політична неспроможність покласти край конфлікту продовжує змушувати 4,4 мільйона українців, які постраждали від конфлікту, переносити щоденні страждання і робити неможливі вибори», - попереджала вона.

За словами Мюллер, східна Україна швидко стає «однією з найбільш замінованих територій в світі». У всіх уражених конфліктом районах терміново потрібні кошти для розмінування та навчальні програми про ризик і небезпеку, яку представляють міни, особливо уздовж лінії зіткнення, включаючи пропускні пункти.

«Важко повірити, що всього чотири роки тому Україна не потребувала гуманітарної допомоги», - підкреслила Мюллер.

Вона також звернулася до уряду України з проханням зробити все можливе для забезпечення вільного пересування цивільних осіб і припинення заборони на комерційні перевезення через «лінію розмежування».

Нагадаємо, Україна починає членство в Раді ООН з прав людини.

Раніше стало відомо про миротворчу місію під мандатом ООН.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО