У США адвоката в справі Тимошенко звинуватили у брехні

Адвокат Алекс ван дер Цваан навмисне надав федеральним агентам США завідомо неправдиву інформацію про його роботу в розслідуванні газових угод Тимошенко від 2009 року.

Про це йдеться в обвинувальному висновку окружного суду США у Вашингтоні від 16 лютого, передає «Слово і Діло» з посиланням на Радіо Свобода.

Йдеться про розслідування спецпрокурора США можливого втручання Росії у вибори в США 2016 року Роберта Мюллера.

Адвоката ван дер Цвана Мінюст України найняв у 2012 році задля розслідування газових угод Тимошенко від 2009 року.

Команда Мюллера встановила, що адвокат видалив електронну переписку замість того, щоб надати її в офіс спецпрокурора, який зробив щодо цього відповідний запит.

За словами Мюллера, цей документ якраз стосувався роботи в 2012 році Ван дер Цваана як представника юридичної фірми Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom у справі Тимошенко.

Цю фірму найняв в 2011 році на той час міністр юстиції України Олександр Лавринович, щоб з’ясувати роль Юлії Тимошенко в підписанні газової угоди 2009 року з Росією.

У документі вказано, що адвокат у листопаді 2017 року збрехав про свої контакти з певною особою А і екс-радником в передвиборчому штабі Дональда Трампа Ріком Гейтсом. Гейтсу торік було висунуто звинувачення у змові з метою відмивання грошей.

Skadden ASMF головним чином найняли представники тодішнього уряду Віктора Януковича, щоб юридично виправдати арешт Тимошенко у цій справі. Як повідомляється, замовником відповідного звіту був Пол Манафорт, екс-керівник виборчої кампанії Дональда Трампа.

Ван дер Цваан є юристом компанії Skadden, на допиті якого у справі про звіт щодо Тимошенко наполягає українська сторона.

Нагадаємо, президент Петро Порошенко вважає, що за підписання газового контракту зі здачею національних інтересів України повинна бути політична відповідальність.

6 червня 2017 року у фракції «Блок Петра Порошенка» зажадали перевірити обставини підписання Юлією Тимошенко газового контракту з Росією на предмет державної зради.

У той же день Тимошенко відповіла на звинувачення на свою адресу, заявивши, що газовий контракт використовують для боротьби з нею як з політичним опонентом.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО