Споживчий кошик українця: що буде з цінами в 2018 році?

Борис Кушнірукекономічний експерт

Після значного стрибка цін на продовольство, яке було минулого року, очікувати нового різкого стрибка цього року не варто. Це ж стосується комунальних тарифів.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів голова експертно-аналітичної ради Українського аналітичного центру Борис Кушнірук, оцінюючи зростання цін на продовольство й тарифи в новому році.

«Ймовірно, частково підвищиться ціна на газ та опалення. Проте фізично люди це відчують з осені. Зростання на продукти не буде різким, можливо, в проміжку 3-5%, але точно менш ніж 10%. Як правило, слід зважати, що взимку в нас зростають ціни на продукти, а влітку, коли приходить новий врожай, коли з’являється городина, ціни знижуються», – зазначив Кушнірук.

Тут ще грає роль певна сезонність, уточнив він.

Експерт додав, що це позначається на цінах, наприклад, на яйця, молоко, тобто ті продукти, які мають суто сезонний характер.

«Тому є всі підстави вважати, що після зростання цін у січні й лютому, що класично в нас відбувається вже щороку, поступово зростання цін почне уповільнюватися, а влітку ціни навіть перейдуть у режим дефляції. Тобто будуть нижчими за попередні свої показники. Це знову фактор тієї ж таки сезонності, що цього року гратиме свою роль», – пояснив економіст.

На його думку, прогнозувати, на скільки зростуть ціни, зарано, оскільки багато залежатиме від того, з якими викликами доведеться зіткнутися.

«Суттєвого зростання цін на продукти в 2018 році, скоріш за все, не буде. Комуналка зростатиме також дуже обережно. Тому малоймовірно, що цьогоріч ми перескочимо показник у 10-12%. Хоча є фактори, які навіть прорахувати важко, як, наприклад, монополії на ринках», – резюмував Борис Кушнірук.

Зауважимо, за даними НБУ, в 2018 році інфляція залишатиметься високою. Раніше «Слово і Діло» повідомляло, які продукти подорожчали найбільше.

Чи змінилося на краще життя українців останнім часом –на нашій інфографіці.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО