З чим пов’язане рекордне падіння індексу Dow Jones та чи будуть наслідки для України?

Андрій Новакекономіст

Падіння фондового індексу Dow Jones є наслідком того, що останні роки світова економіка була, образно кажучи, «перегріта», а зараз відбувається її природне охолодження.

Таку думку на сторінці в Facebook висловив голова Комітету економістів України Андрій Новак, передає «Слово і Діло».

«Чому вона була перегріта? Спостерігалися високі темпи зростання американської економіки. Те саме й з економікою країн Єврозони, яка продемонструвала найвищі темпи зростання за останні 12 років. Крім цього, на «перегрів» економіки вплинуло різке падіння цін на газ та інші енергоносії. Тому й відбувається циклічний процес охолодження перегрітої економіки, після чого ситуація стабілізується», – пояснив економіст.

На його думку, нічого страшного не відбудеться, тим паче, що високими темпами розвиваються нові технології, альтернативна енергетика, високотехнологічні сфери, в тому числі й в Україні.

«Інвестори зараз перебувають у процесі переорієнтації на нові напрямки», – уточнив він.

Новак додав, що для української економіки ризиків через падіння індексу практично немає.

«Не думаю, що падіння індексу Dow Jones свідчить про прийдешню фінансову кризу. Після кризи 2008 року великі гравці зробили відповідні висновки й запровадили більш серйозні умови кредитування», – підкреслив експерт.

Крім того, українська економіка слабко інтегрована у світову, зазначив він.

«Занадто малі обсяги експорту та імпорту. Ще менші обсяги інвестицій і в Україну, і з України. Тому ми мало залежимо від процесів у світовій економіці. Однак я не виключаю, що керівництво НБУ може використовувати падіння індексу Dow Jones як аргументацію зниження курсу гривні. Хоча жодного зв'язку тут немає», – резюмував Андрій Новак.

Нагадаємо, 8 лютого індекс Dow Jones показав друге рекордне падіння в історії.

Огляд динаміки курсу валют у країні за останні 12 місяців – у матеріаліза посиланням.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО