До якого етапу підійшла Україна в питанні Донбасу та миротворців?

Богдан Яременко

Зрозуміло, що ніхто не покаже текст дубайського пакета Волкера щодо миротворців, але той факт, що перед поїздкою до Дубая Волкер провів деякий час у Києві, а також наявність фрази в тексті заяви Суркова за підсумками зустрічі з Волкером «поетапне розгортання місії» в ув'язці з реалізацією «Мінська» дозволяє провести певну реконструкцію ситуації.

Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив дипломат Богдан Яременко, передає «Слово і Діло».

«Перш за все пропозиції Волкера українською владою погоджені. По-друге, і Україна, і США, йсмовірно, частково погодилися з початковою російською пропозицією щодо миротворців – розгортанням вздовж лінії зіткнення», – зазначив дипломат.

На його думку, поетапне розгортання місії в прив'язці до «Мінська» навряд чи може означати щось інше, крім того, що миротворці просуватимуться вглиб окупованих територій за мірою того, як Україна виконуватиме зобов'язання щодо амністії, виборів та ухвалення нової Конституції.

Експерт уточнив, що все це є частинами Мінських домовленостей.

«Це означає, що Україна та США фактично погодилися з логікою Мінських домовленостей про те, що «конфлікт на Донбасі» можна розв'язати винятково шляхом внутрішніх політичних дій в Україні – зміни законодавства, розширення повноважень двох із чотирьох окупованих регіонів, проведення місцевих виборів, зміни Конституції», – додав Яременко.

За його словами, крім того, американська дипломатія в особі Волкера за згодою Порошенка та його дипломатів, напевно, вважає за можливе досягнути врегулювання без визнання РФ своєї ролі як агресора та окупанта.

«Очевидно, що це і є те, що дозволяє Росії назвати нові пропозиції такими, що «цілком можна реалізувати», адже вони можуть бути зірвані руками нерегулярних військових формувань на Донбасі в будь-який час без якихось наслідків для РФ», – пояснив він.

Водночас це є основною причиною підозрювати, що мало що вийде з цих пропозицій, підкреслив дипломат.

«Хіба що «гарна» ТВ-картинка перед президентськими виборами в РФ про підписання чогось нового, що принесе всім «мир». Якщо Путін вважатиме, що це йому потрібно», – наголосив він.

При цьому фахівець звернув увагу, що вкотре питання окупації РФ Криму і американською, і українською дипломатією не розглядається як частина українсько-російської війни.

Нагадаємо, за підсумками переговорів щодо миротворців радник Путіна Владислав Сурков заявив, що американська сторона привезла до Дубая на переговори «набагато конструктивніші пропозиції, які можна реалізувати».

До переговорів із Сурковим спецпредставник США Курт Волкер здійснив візит в Україну.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО