Створення антикорупційного суду: чого вимагає Європа та що пропонує влада

Анна Малярюрист-кримінолог

Створення антикорупційного суду в Україні – це історія про те, як корупціонерів змушували створити суд, що має їх засудити.

Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловила юрист Ганна Маляр, передає «Слово і Діло».

«ЄС не цікавить, як саме Україна боротиметься з корупцією. Їх цікавить результат. Результату немає, тому вони пропонують свої шляхи та інструменти. Як варіант – антикорупційний суд. Але це не панацея, й кримінально-правовий інструментарій значно поступається ефективністю економічним реформам», – зазначила Маляр.

При цьому реформи також ніхто проводити не збирається, додала вона.

«Не хоче Україна добровільно долати корупцію, тоді виконуйте вимогу й створюйте антикорупційний суд. Але так, щоб міжнародні експерти впливали на добір кандидатів у судді. Саме так вустами Венеційської комісії висловилась Європа», – уточнила юрист.

Вона пояснила, що президентський законопроект «Про Вищий антикорупційний суд» дає право Вищій кваліфікаційній комісії суддів ветувати висновки Громадської ради міжнародних експертів.

«Це буде так само, як із формування нового Верховного суду, коли було ветовано 60% висновків Громадської ради доброчесності. Тобто нашу громадськість використали як ширму, тепер хочуть використати й міжнародних експертів. Поки що президентський законопроект є черговим доказом небажання реально долати корупцію», – резюмувала Ганна Маляр.

Відзначимо, в експертному колі пояснюють, що президентський законопроект фактично усуває Громадську раду доброчесності від процесу добору суддів та не наділяє жодними реальними важелями впливу міжнародних експертів.

Тим часом Петро Порошенко назвав боротьбу з корупцією пріоритетом своєї президентської політики. Також в АП заявили, що врахують усі зауваження партнерів до законопроекту.

За даними «Слова і Діла», рівень відповідальності президента становить 41%. Подробиці – за посиланням.

Також додамо, за даними порталу, ще два роки тому міністр юстиції Павло Петренко заявив, що в Україні планують створити Вищий антикорупційний суд.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО