Війна на Донбасі: чи піде РФ на ескалацію та чи зможуть ЗСУ дати відсіч

Михайло Дяденкополітолог

Цілком імовірно, що бойовики можуть перейти в наступ, але на окремій ділянці фронту. Масштабний наступ у контексті президентських виборів у РФ зараз навряд чи можливий. Невідомо, у що виллється для Путіна.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Михайло Дяденко, оцінюючи заяву ОБСЄ про підготовку сторін до ескалації.

«Можливо, будуть локальні спроби активізації бойових дій, не виключені спроби зайняти нові позиції, зміцнити наявні, що розташовані в сірій зоні», – зазначив Дяденко.

Крім того, Україна отримає американське озброєння, хоча це й демонстративний жест, але важливий, додав експерт.

«Це був демонстративний жест, оскільки РФ не йшла на жодні компроміси щодо врегулювання конфлікту. Тому зараз загострення конфлікту Росія навряд чи проводитиме», – уточнив він.

У кожному разі, для для внутрішньої політики РФ цей факт, можливо, й використовуватиметься в контексті нагнітання ситуації на Донбасі, але якісь дії малоймовірні, припустив політолог.

Він наголосив, що навіть у разі загострення ситуації українська армія може дати відсіч. На його думку, зараз ЗСУ мають бойовий досвід, армія стала набагато сильнішою, більш зібраною та організованою.

«Якщо буде проведена локальна ескалація силами «Л/ДНР» і «відпускників», то Україна зможе дати сильну відсіч, а, можливо, навіть і перейти в наступ, якщо знадобиться», – пояснив експерт.

«З іншого боку, потрібно розуміти, що якщо це повномасштабна війна й у РФ вирішать вводити додатковий контингент, то все вже залежатиме від розкладу сил. Звичайно, російська армія залишається набагато сильнішою за українську, утримувати довгий час наступ буде складно, але такий варіант розвитку подій є малоймовірним», – резюмував Михайло Дяденко.

Раніше повідомлялося, що бойовики підводять техніку до підконтрольних Україні населених пунктів.

Як повідомляло «Слово і Діло», Світовий конгрес українців просить міжнародну спільноту посилити захист прав жителів зони конфлікту на Донбасі.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО